Vallöftena inte infriade än

Moderaterna gick till val på att korta väntetiden på akuten. Så här har det gått med det och andra vallöften halvvägs in i mandatperioden.

ANNONS
|

Moderaterna styr sedan valet 2014 regionen tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna.

Partierna hade förstås olika valplattformar.

Mest konkreta löften utfäste Moderaterna, det parti som i dag sitter på de tyngsta posterna både i regionstyrelsen, där Johnny Magnusson är ordförande och Sahlgrenska, där Johnny Bröndt är ordförande. Så här har det gått med några av partiets vallöften när halva mandatperioden är avklarad.

• Korta väntetiden på akutmottagningarna.

RÖTT LJUS

I den senaste nationella jämförelsen (Socialstyrelsen, december 2015) är Sahlgrenska sämst. Regionens delårsrapport från oktober talar om att "blygsamma framsteg" gjorts för att nå målet om en totalvistelsetid på fyra timmar. Den senaste tidens larm antyder att den eventuellt positiva trend som fanns är bruten.

ANNONS

• Minska överbeläggningarna

RÖTT LJUS

Enligt SKL:s statistik ligger VG-regionen ständigt över rikssnittet och överbeläggningarna har snarare ökat än minskat de sedan valet. Hösten 2014 var överbeläggningen i regionen 3,1 per 100 disponibla vårdplatser. Den senaste redovisade siffran, för november 2016, var 4,6.

• Förstärka ambulanssjukvården bland annat med ytterligare en ambulanshelikopter.

GULT LJUS

Sedan i våras finns en reservhelikopter, placerad i Karlstad, som Västra Götalandsregionen delar med Värmland och Dalarna och som kan sättas in "vid behov". Antalet ordinarie helikoptrar är lika många som tidigare, det vill säga en.

• Stärka barn- och ungdomspsykiatrin.

GULT LJUS

Hög personalomsättning och brist på såväl sjuksköterskor och psykologer försvårar arbetet med att förbättra till BUP, enligt regionens delårsrapport.

VG-regionen är klart sämre rikssnittet när det gäller hur många patienter som fått en första bedömning inom 30 dagar, enligt SKL. Men bättre än snittet när det kommer till tid till fördjupad behandling. I båda kategorierna ligger regionen kvar på ungefär samma nivå som föregående mätning.

• Införa hembesöksteam i hela regionen så att äldre eller multisjuka patienter slipper åka in till sjukhusets akutmottagning.

GRÖNT LJUS

Den mobila närvården är under uppbyggnad. Redan i dag finns det team i delar av regionen och i slutet av 2017 ska det finnas i 44 av 49 kommuner, enligt uppgifter från VG-regionen.

ANNONS
ANNONS