"Det finns de som tror att hela personen är verklighetsfrånvänd om den drabbas av en psykos. Men precis som alla andra är de engagerade och påverkas av vilken regering det är som styr", säger vårdenhetschef Beatrice Carlsson.
"Det finns de som tror att hela personen är verklighetsfrånvänd om den drabbas av en psykos. Men precis som alla andra är de engagerade och påverkas av vilken regering det är som styr", säger vårdenhetschef Beatrice Carlsson. Bild: Elisabeth Alvenby

Valinitiativ från vårdpersonal – ordnade röstlokal åt psykossjuka

Valet närmar sig med stormsteg, men alla röstberättigade har inte lika lätt att nå fram till en vallokal. För att underlätta för de intagna på SU:s psykiatri psykos heldygnsvård ordnade personalen med förtidsröstning.
– De som röstade gick med huvudet högt och var stolta, säger vårdenhetschef Beatrice Carlsson.

ANNONS
|

Omkring 50 patienter vårdas just nu på någon av de fyra psykosavdelningarna som finns på Mölndals sjukhus. Enligt en av klinikens vårdenhetschefer, Beatrice Carlsson, utgör de ett tvärsnitt av samhället, men har av olika anledningar blivit inlagda.

– Det är personer som du och jag. Men kanske att de jobbar för mycket och sover för lite eller får någon kris. Då kan de få psykosliknande symtom och känna sig rädda eller inte kunna tänka klart. Vi vårdar också personer med mer komplexa svårigheter, bland annat patienter med schizofreni, säger hon.

Över 70 procent av patienterna är tvångsvårdade vilket innebär att de inte får gå ut, eller bara får gå ut med personal. Andra är mer fria, men kan begränsas av själva sjukdomen och därigenom även de få svårt att avlägga sin röst i de olika valen.

ANNONS

– De kanske känner sig rädda. De kan tro att det är någon som vill dem illa i samhället. Vissa hör röster. Sen kanske de inte orkar ta sig över halva stan – de kan också ha kognitiva funktionsnedsättningar, säger hon.

LÄS MER: GP/Sifo: Valet blir en nagelbitare – Alliansen i hälarna på de rödgröna

Satte ut affischer och informerade

I god tid före valet engagerades sig därför avdelningspersonal i ärendet och tog kontakt med röstmottagare från Mölndals stad. Under en eftermiddag kom de sedan ut med röstkort och ett litet bås. Enligt en ny lag kan nämligen den som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan åka till vallokalen, eller inte har möjlighet att rösta via bud, få hembesök.

Valet 2014 genomfördes samma sak, fast då i mindre skala. Något som innebar viktiga lärdomar. Beatrice Carlsson berättar att det är väldigt viktigt att informera patienterna innan.

– Om vi bara frågar om de vill rösta säger de oftast nej. Nu satte vi ut affischer om förtidsröstning. Vår omvårdnadspersonal pratade också med de som de är kontaktpersoner för och berättade om förtidsvalet för att efterhöra deras intresse för att rösta i våra lokaler. Sen ordnade vi så att deras röstkort och ID kom hit, säger hon.

ANNONS

Hur många röstade till slut?

– 13 personer valde att rösta. Men alla fick i alla fall frågan. Det var vår ambition. Och i och med att vi pratade med patienterna fick vi reda på att en person absolut ville rösta på valdagen. Nu har vi ordnat så att han kan rösta på söndag.

LÄS MER: Valkompass riksdag 2018: Vilket parti passar dig?

"Ingen behövde bli exkluderad"

Beatrice Carlsson tror att många av patienterna inte skulle ha röstat om de inte kunde ha gjort det på avdelningen.

– Våra patienter tror kanske inte att det är möjligt om de är inlagda och har glömt röstkort och plånbok hemma. Men nu gjorde vi det möjligt. Ingen behövde bli exkluderad.

Vad fick ni för reaktioner från dem?

– Det finns de som inte vill rösta – det är som för alla andra. Och vissa var för sjuka för att ta ställning. Men de som röstade gick med huvudet högt och var stolta. De verkade stärkta av det.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS