Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson tror inte att små orter som exempelvis Tranemo och Gullspång får fler mödravårdscentraler.
 – Där finns inte tillräckligt många föräldrar för att någon vill dra igång en mödravårdscentral. Det blir nog på större orter som Borås, säger han.
Hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson tror inte att små orter som exempelvis Tranemo och Gullspång får fler mödravårdscentraler. – Där finns inte tillräckligt många föräldrar för att någon vill dra igång en mödravårdscentral. Det blir nog på större orter som Borås, säger han.

Valfrihet i mödravården rycker närmare

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen vill öppna för privata alternativ inom mödrahälsovården i Västra Götaland under 2017.

ANNONS
|

Beslutet att dra igång förberedelser för ett så kallat valfrihetssystem inom regionens mödravård fattades på torsdagen.

Arbetet, där man bland annat ska titta på villkor och ersättningar, ska leda till att regionfullmäktige kan fatta ett definitivt beslut under hösten och att införandet kan ske under 2017.

En analys av vilka konsekvenser det kan få ska göras parallellt med förberedelserna, uppger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (L).

Skälen är flera till varför styrelsen vill göra det här, säger han.

–Vi vill få fram så bra vård som möjligt till dem som önskar det. Vi vill dessutom ge dem en valfrihet att söka annan vårdgivare. Det kan ju vara så att man har dåliga erfarenheter från mödravårdshälsovården och då kanske det inte är så dumt att det finns ett alternativ att vända sig till när man blir gravid igen, säger han.

ANNONS

Varför inte konsekvensanalys först och beslut sen?

–Först måste vi ha något att jämföra med. Sen är vi ju inte så dumma att vi kommer genomföra förslaget om analysen visar att det blir sämre eller dyrare än i dagsläget. Det har vi varit tydliga med, säger Andersson.

Beslutet i hälso- och sjukvårdsstyrelsen var inte enhälligt. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet.

–Vi är starkt kritiska till att göra stora förändringar i en välfungerande verksamhet utan större motivering eller problembeskrivning, särskilt som de inte efterfrågats av medborgarna, säger Jim Aleberg (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen.

Håkan Linnarsson (S), oppositionsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor, tillägger:

–Det är obegripligt att man inte vill ta reda på konsekvenserna av ett så omfattande beslut innan man är beredda att förbereda en så stor förändring. Det visar på att det är systemskifte i sig som är det viktiga, inte vad som är bäst för patienterna.

Partiet ser flera orosmoln, dels för att man ser svårigheter med utbildningsuppdrag och personalrekrytering i landsbygd, dels att dagens ”sammanhållna mödravård slås sönder, till skada för en stor grupp patienter.”

Vänsterpartiet är också starkt emot förslaget:

–Genom att Närhälsan står för den stora delen av mödravården finns ett gemensamt kvalitetsarbete, enheterna kan stödja och lära av varandra och vi får en likvärdig bra verksamhet i hela regionen samtidigt som föräldrarna kan välja den mödravårdscentral de önskar, säger Eva Olofsson, regionråd för Vänsterpartiet, i en kommentar till beslutet.

ANNONS

Det finns två valfrihets-system i Västra Götalands-regionen i dag.

Från och med 1 oktober 2009 kan invånarna fritt välja mellan drygt 200 vårdcentraler inom ramen för det system som VG Primärvård. Och den 1 september förra året infördes ett vårdval för rehabinsatser, i huvudsak fysioterapi och arbetsterapi, på primärvårdsnivå.

Nästa år vill hälso- och sjukvårdsstyrelsens majoritet ge både offentliga som alternativa leverantörer förutsättningar att erbjuda invånarna mödrahälsovård.

Källa: Västra Götalandsregionen

ANNONS