Valentina, 8, måste vänta på operationen

Åttaåriga Valentina föddes med en CP-skada efter ett misstag från sjukvården. I juni planerades hon för en viktig höft- och benoperation – men med kort varsel ser den ut att bli inställd. – Att lita på den svenska sjukvården är svårt, säger hennes mamma Claudia Ellmark.

ANNONS
|

Claudia Ellmarks åttaåriga dotter Valentina är en av dem som har drabbats av de inställda operationerna på Drottnings Silvias barnssjukhus.

Den 13 juni var planen att hennes vänstra höftled skulle rekonstrueras och båda benens vinklar fixeras. Men någon kallelse från sjukhuset har aldrig skickats. Redan innan hade Claudia Ellmark fått höra om en väns dotter vars operation blivit framflyttad två gånger och börjat ana oråd.

– Då tänkte jag om hennes operation blir uppskjuten, vad händer då med barnen som kommer efter henne?

GP har tidigare berättat attDrottning Silvias barnsjukhus, på grund av personalbrist tvingats att stänga igen i mitten av april. Något som har lett till att flera barns operationer har skjutits på en obestämd framtid.

ANNONS

Sedan årsskiftet hartio sjuksköterskor lämnat avdelningarna – men inga nya har anställts. 32 vårdplatser har därför kapats till 18. Även om det finns personal att genomföra de planerade operationerna ställs de in då det inte finns platser nog att vårda barnen efteråt. Hittills är det mellan 15 och 20 ingrepp som inte har blivit av – en siffra som väntas öka. Under tiden tvingas läkarna till tuffa prioriteringar.

Vanligt problem

Problem med höfter och ben är vanligt för barn med CP-skada.

– Vi som föräldrar gör vårt bästa med träning och aktiviteter, men vi har inte lyckats helt och fullt. Därför har hon fått det här problemet. Tidigare kunde hon gå med hjälp, men det kan hon inte längre. Det är också svårt för henne att ta på sig kläder och gå på toa, säger Claudia Ellmark och påpekar att det är viktigt att en sådan här operation genomförs i tid.

– Vi har frågat olika läkare som sagt till oss att om vi väntar ett år till finns det en risk att hon växer så att det inte längre är möjligt att operera. Man kan inte göra det här när hon hamnar i puberteten. Då kommer hon att ha smärta resten av livet.

ANNONS

Förhoppningen är också att hon efter operationen ska kunna stå och gå igen – åtminstone med hjälpmedel.

Tittar mot utlandet

Hon har redan kontakt med en läkare i Tyskland om att eventuellt genomföra operationen där i stället. Men det skulle bli en både krångligare och dyrare lösning.

– Som förälder tvingas jag till att agera. Men i Tyskland skulle det kosta mer än 400 000 kronor och då skulle de inte ens göra allt som de vill göra här. Men om Valentina får ont kommer vi att göra vad som helst.

Osäkerheten kring operationenställer även till det för föräldrarnas planering. Valentinas pappa Cyrille Ellmark jobbar som styrman på ett lastfartyg som trafikerar hela världen och måste därför planera sin ledighet noggrant.

– Han måste ansöka om ledighetstillstånd i tid för operationen. Jag har ingen annan familj här i Göteborg. Han måste vara här. Men hans arbetsgivare måste få in någon annan som täcker upp för honom. Vi måste också ansöka om mer assistans efter operationen. Det är mycket att ordna med, säger Claudia Ellmark.

Lågt förtroende

Redan sedan tidigare är hennes förtroende för den svenska sjukvården lågt. När Valentina föddes på sjukhuset i Norrköping drabbades hon av syrebrist som orsakade hennes hjärnskada. Något som Lex Maria-anmäldes och som familjen senare fick skadestånd för.

ANNONS

– Det fanns inte tillräcklig med barnmorskor under sommaren. I Lex Maria stod det att det var ett organisatoriskt misstag. Efter hennes födsel har de ändrat sitt arbetssätt med extra personal på plats för svåra fall. Men att lita på svenska sjukvården är svårt. Jag är förvånad. Vi är i Sverige. Det här är inte ett u-land – det finns kunskap och information. Jag är väldigt skeptisk till sjukvården de erbjuder.

Hur känns det nu?

– Jag försöker vara positiv med Valentina. Jag vill lita på läkaren. Jag tror att han vet vad han ska göra. Men allt runt omkring får mig att oroa mig.

ANNONS