Vakter på vagnarna kvällar och nätter

ANNONS
|

Efter mordet på Elin Krantz i Länsmansgården i slutet av september var det många som vände sig till Västtrafik. De undrade vad Västtrafik gjorde för att förhindra att något liknande skulle hända.

- Vi är ju ingen polismyndighet, otryggheten är ett samhällsproblem och vi kan ju inte ledsaga folk fram till deras hem. Men det är något vi testar för att se om vi kan göra resan lite tryggare, säger Erika Åkerblom trafikplanerare på Västtrafik.

I torsdags var det första kvällen som ordningsvakter åkte med på olika spårvagnslinjer. Och de kommer att finnas på spårvagnarna måndagar till torsdagar från klockan 22 till 03 och en timme längre på fredagar och lördagar.

ANNONS

Tidigare har väktare befunnit sig på hållplatserna på fredags- och lördagskvällar. De kommer att finnas kvar utöver den nya satsningen.

- Vi vill se om vi får någon respons och om resorna känns tryggare med vakter ombord, säger hon.

Men om det kommer att fortsätta nästa år är inte klart.

- Vi får se hur utfallet blir. Det är en hög kostnad som Västtrafik står för. Vi kommer att utvärdera om det finns resurser, säger Erika Åkerblom.

Det är inte spikat vilka linjer vakterna ska åka med. Är det stökigt på någon speciell spårvagnslinje ska de åka med den. De kommer också åka på busslinje 25 som har varit orolig. På torsdagskvällen åkte de på olika sträckor med linjerna 3, 4, 6, 7, 9 och 11.

- De är ordningsvakter och har mer befogenheter än vanliga väktare. Exempelvis kan de se till att stökiga personer stiger av spårvagnen, säger Erika Åkerblom.

ANNONS