En allt ovanligare syn. Fler och fler kaféer portar barnvagnar.
En allt ovanligare syn. Fler och fler kaféer portar barnvagnar.

Vagnförbud allt vanligare på stadens kaféer

ANNONS
|

"För allas trevnad är barnvagnar inte välkomna i vår lokal." På entrédörren till Pour Bon på Korsgatan möts gästerna sedan i augusti av en stor lapp med en överstruken barnvagn.

- Som vår lokal är utformad funkar det inte med barnvagnar som parkeras lite överallt. Därför har vi det som policy. Kanske förlorar vi en del folk med barn, samtidigt får vi kanske andra kunder som inte har barn. Och det är ju inte det att barn inte är välkomna, den som vill kan ju ställa vagnen utanför.

Skyltar som liknar den på Pour Bon blir allt vanligare upp på kaféer i centrala delar av stan. På Steinbrenner och Nyberg ombeds småbarnsföräldrar att lämna sina vagnar i foajén, på Le Pain Francais på Vallgatan är inga vagnar välkomna mellan 11 och 15. Däremot finns det lås att låna för den som vill. Även Café Kosmos på Västra Hamngatan erbjuder lås till den som behöver.

ANNONS

På Konditori Brogyllen längre ner på gatan har man däremot inga planer på barnvagnsförbud.

- Även om vi har mycket vagnar här tycker vi inte det är något problem. De flesta använder sitt sunda förnuft. Jag tror dessutom att blir en lite annan stämning när alla är välkomna, säger Therese Olsson,

Denna förmiddag finns det än så länge bara två vagnar på konditoriet. Medan Bobo, som föddes i november, sover i vagnen kan Jonna Sunnerberg ta en fika med kompisarna.

- Man får en helt annan syn på kaféer när man får barn, plötsligt faller hälften bort, säger hon.

Att ställa vagnen utanför tycker hon än så länge inte är något alternativ.

- Min vagn är i plysch så den kan bli helt förstörd om det regnar, dessutom litar jag riktigt på att den får stå i fred.

Vid bordet bredvid fikar Lotta Wahlin med döttrarna Agnes 3,5 år och Selma som också hon föddes i november. Lotta Wahlin tycker också det är viktigt att få ta med sig vagnen in, i alla fall i början.

- När de är så här små sover de ganska mycket och kan ligga i vagnen även när de är vakna, säger hon. Sen är det ju lättare att låta dem sova utomhus om man kan ha koll på vagnen.

ANNONS
ANNONS