Vad kostar det att surfa på mobilen?

ANNONS
|

GP tar inget betalt för mobiltjänsterna. Men din telefonoperatör har ett pris på datatrafiken. Att titta på ett tv-inslag i mobilen kan vara gratis, ingå i en maxtaxa, eller i värsta fall kosta som en kaffe latte på stan.

Har du inte ett abonnemang med fast kostnad för mobilsurf får du betala efter hur många megabyte du laddat ner. Det kostar även om du inte sparar något i mobilen utan bara tittar. Har du kontantkort dras pengar från kortet, oftast inom några timmar. Har du abonnemang kommer det på räkningen.

Att surfa till mobil.gp.se och läsa förstasidan blir inte så dyrt. Det kostar ungefär femtio öre om du har kontantkort och din operatör tar 15 kronor per megabyte.

ANNONS

Rörlig bild och ljud tar större plats. Ett GPTV-inslag för mobil kan vara mer än en megabyte. Tittar du på ett långt inslag och surfar med en dyr prislista utan maxtaxa kan det kosta lika mycket som att beställa en kaffe latte på café.

Vi är just nu i en brytningstid. Prylarna som ger oss internet i fickan finns redan, och blir allt lättare att använda. De mobila tjänsterna utvecklas och blir roligare och bättre. Näten blir snabbare, snart lika snabba som bredbandet hemma. Men ska vi våga använda de nya tjänsterna krävs begripliga betalningsmodeller. Vi vill inte räkna byte.

Det krävs också internationella regler så att vi kan använda våra mobiler på semestern utan att vara nervösa för räkningen. För åker du utomlands kan det bli mycket dyrare än en latte om du har otur och hamnar i fel nät.

EVA WIESELGREN

031-62 42 19 eva.wieselgren@gp.se

ANNONS