Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

V: Fler dricksvattenfontäner behövs i värmeböljan

Vänsterpartiet vill dubblera antalet dricksvattenfontäner runt om i staden – men frågan är mycket kontroversiell inom Göteborgspolitiken.
– Förslaget var dåligt förra gången, och det blev inte mycket bättre denna gången, säger Jonas Ransgård (M), som är kritisk.

I fjol var frågan om dricksfontänerna en av de mest flitigt omdebatterade inom Göteborgspolitiken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När frågan var uppe i fullmäktige förra våren var debatten minst sagt hetsig.

"Ni borde skämmas som tar fram det här förslaget", sa ledamoten Martin Wannholt (-) under sammanträdet.

Men trots starkt motstånd från honom, allianspartierna och Sverigedemokraterna, kunde de rödgröna partierna få igenom förslaget att sätta upp 18 stycken dricksvattenfontäner och vattenposter runt om i centrala Göteborg.

LÄS MER: Kontroversiella dricksfontäner blir verklighet

Ändå har diskussionen tidvis fortsatt om de omtvistade vattenposterna.

Nu vill Vänsterpartiet sätta upp fler vattenposter. Minst dubbelt så många är ambitionen.

Tanken är att de nya vattenposterna ska spridas ut i stadsdelarna och inte bara i de centrala delarna av staden.

– Vi kommer att aktivt jobba för fler vattenposter runt om i staden, inte bara i Centrum, det finns massa platser som hade varit lämpliga. Man ska inte behöva betala 30 kronor i en kiosk för att få rent vatten, säger kommunalråd Daniel Bernmar (V).

"Vi är övertygade om att det behövs fler"

Förslaget kommer att läggas i Kretslopp- och vattennämnden under hösten när nämnden fått en utvärdering av hur de befintliga vattenposterna har använts och var i staden som behovet är störst.

– Att de används, det vet vi ju och vi är övertygade om att det behövs fler. Det gäller bara att förstå var de ska befinna sig, och i vilken takt de ska fördelas ut, säger Jöran Fagerlund (V), ordförande i Kretslopp- och vattennämnden.

I dagsläget finns det totalt 18 stycken, varav tolv sattes upp under fjolåret och resterande fanns sedan tidigare. De nya vattenposterna kostade staden runt 130 000 kronor.

Ytterligare åtta poster väntas tillkomma innan sommarens slut, bland annat vid Azaleadalen, Hjällbo Centrum, Selmas park. Detta till en kostnad på 2.2 miljoner kronor.

I sin helhet bekostas satsningarna av VA-taxan.

– När man betalar taxan så gör man det för vattnet i sitt hushåll. Tanken med vattenposterna är att människor ska få tillgång till det vatten de betalar för i sitt hushåll, även när de rör sig på stan, förklarar Jöran Fagerlund.

LÄS MER: Alliansen vill spola vattenposterna

"Ett dåligt förslag"

Kommunalråd Jonas Ransgård (M) sågar förslaget rakt av.

– Förslaget var dåligt förra gången, och det blev inte mycket bättre denna gången, säger han.

Han menar att staden inte borde ta på sig fler "onödiga" åtaganden, särskilt med tanke på hur ansträngd kommunens ekonomi är.

– Man borde har lärt sig något med tanke på hur kommunens ekonomi ser ut framöver de kommande åren, då måste man prioritera och fokusera på kärnverksamheten, men Vänsterpartiet är fast i spåret att göra nya åtaganden, säger Jonas Ransgård.

Men kostnaden för detta är inte särskilt hög, har det verkligen en så stor effekt på ekonomin?

– Det finns två delar i detta. Dels handlar det om att många små utgifter till slut också blir stora. Sedan handlar det om var förvaltningens tjänstemän lägger sin energi, är det viktiga kärnområden där människor är beroende av kommunen som prioriteras? Huvudsaken är att detta inte är en lösning på ett problem som folk upplever i verkligheten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.