Vårstädning i kanalen

ANNONS
|

Det bubblade till och dykaren Niklas Löfgren tittade upp ovanför ytan. Den här gången krokade han fast linan i ett cykelstyre - upp kom en röd damcykel som såg ut att ha hamnat på Vallgravens botten för ganska länge sedan.

Det vårstädades i centrala Göteborg - både i vatten och på land - under måndagsmorgonen. Företagare, fastighetsägare, politiker och kommunala tjänsteman gick loss med kvastar, skyfflar och plocktänger i området runt Kungsportsplatsen.

Kristina Hulterström från Stadsbyggnadskontoret plockade fimpar, glasspinnar och ölflaskor tillsammans med stadsträdgårdsmästare Lars Johansson. Han tycker att allt engångsmaterial är ett problem.

- Folk äter pizza i parken, vilket är bra - parkerna ska användas - men det gäller att ta med skräpet också. Sedan måste vi lära oss att ställa ut tillräckligt stora papperskorgar.

ANNONS

Städdagen, som ordnas för andra året i rad, är ett samarbete mellan samverkansprojektet Trygg, vacker stad och Innerstaden Göteborg. I år är den startskottet för den nya Tänk-kampanjen, en satsning mot nedskräpning som kommer att pågå minst ett halvår.

- Vi startar här i innerstaden, men meningen är att kampanjen ska sprida sig ut i stadsdelarna, säger Ingvar Brattefjäll, ansvarig för Trygg, vacker stad, som förklarar att syftet med kampanjen är att få göteborgarna att tänka efter var de kastar skräpet.

ANNONS