Västsvenskarna törstar efter vår. Och nu kommer den, en månad försenad.
Västsvenskarna törstar efter vår. Och nu kommer den, en månad försenad.

Våren – så varmt kan det bli om en vecka

Nu är det färdigväntat. I veckan kommer äntligen våren till Västsverige med temperaturer runt tio grader. Och som om inte detta vore nog avslöjar Forecas meteorolog även hur varmt det kan bli om en vecka.

ANNONS
|

I år har våren dröjt längre än vanligt på västkusten. Faktum är att den skulle ha varit här för en månad sedan, enligt Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

– Normalt sett ska våren komma i början på mars till Göteborg. Så detta är jättesent. Det beror på att vi haft globala strömningar, säger hon och förklarar vidare:

– Den kalla luftmassan över Ryssland har legat långt västerut i år, samtidigt som den mildare luften från Atlanten som normalt brukar dra in över Skandinavien i stället drog upp mot Arktis. Där har det därför varit en extremt varm vinter medan vi haft en extremt kall, berättar hon.

ANNONS

Nu kommer värmen

Men den som väntar på något gott, heter det ju. Nu har kalluften gett vika och de mildare temperaturerna från sydväst är på väg in över Sverige. I veckan väntar temperaturer på mellan 8 och 10 grader.

Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.
Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

– Allt beror på hur mycket moln det blir. Men det kommer definitivt att bli mildare enligt våran senaste prognos.

För att en meteorologisk vår ska kunna konstateras måste dygnmedelstemperaturen ligga över nollan sju dagar i sträck. Idag, söndag, är vi uppe i tre dygn och enligt Ingrid Eronn pekar allt mot att vi kommer att nå sju dagar över nollstrecket denna vecka.

Känslig information

Strax innan intervjun ska avslutas vill Ingrid Eronn tillägga något. Men informationen är känslig och först är hon tveksam till om det ens ska få antecknas. Framför sig har hon väderkartan för nästnästa vecka.

– Om en vecka, alltså nästa måndag, visar modellen på riktigt höga temperaturer. Faktum är att vi väntas få över 15 grader och sol. Men det här är ännu väldigt osäkert eftersom det är många dagar kvar. Men vi får hålla tummarna, skrattar hon.

ANNONS