Vårdpersonal: "Politikerna måste ta sitt ansvar"

Snö och kyla kunde inte stoppa vårdpersonalens manifestationen för bättre villkor. Målet var att öppna politikernas ögon för krisen på Sahlgrenska.

ANNONS
|

Snö och kyla kundeinte stoppa vårdpersonalens manifestationen för bättre villkor. Många hade hörsammat inbjudan och samlades utanför huvudentrén vid lunchtid för att uppmärksamma regionstyrelsen på krisen inom vården.

Under parollen En annan vård är möjlig fanns sjuksköterskor, undersköterskor och läkare med samtidigt som regionstyrelsen hade sammanträde inne på sjukhuset.

"Vi tar vårt ansvar och jobbar häcken av oss"

Sjuksköterskan Branka Djukanovic Svensson från Vårdförbundet inledde manifestationen ackompanjerad av sina kollegors visselblåsande.

– Vi hoppas att politikerna som är här i dag lyssnar, sägerhon. Det är en ohållbar situation. Vi tar vårt ansvar och jobbar häcken av oss. Nu måste politikerna ta sitt ansvar.

Nätverk av vårdpersonal

Initiativet till dagens protester har tagits av Nätverket 4:e september – en annan vård är möjlig, ett partipolitiskt obundet nätverk av vårdpersonal, patienter och anhöriga.

ANNONS

Kraven de för fram är:

* En hållbar arbetsmiljö för alla professioner i vården.

* Tid för återhämtning vid natt- och skiftarbete.

* Öppna stängda vårdplatser – inga fler ska dö på grund avplatsbrist.

* Adekvat löneutveckling över arbetslivstid.

*Lika vård för alla.

"Har lett till personalflykt"

Läkaren Valeria Castro säger att hon fick nog efter ett pass på akuten förra veckan.I ett uppmärksammat inlägg på Facebook beskriver läget på Sahlgrenskas akut som patientosäkert.

I sitt tal på manifestationen återkommer hon till det.

– Personalen på akuten utsätts dagligen för en etisk stress, säger hon. Min åsikt är att det inte är patientsäkert.

Hon menar att de dåliga arbetsvillkoren och den dåliga arbetsmiljön inte bara lett till personalflykt, det har också blivit svårt att rekrytera personal, framför allt sjuksköterskor. Vilket i sin tur leder till att sjukhuset tvingat stänga vårdplatser, som gör att patienter blir kvar på akutintaget.

"Inte patientsäkert"

– Även om patienter bedöms behöva läggas finns ingen plats på vårdavdelningar. De kan få ligga på akuten upp till två-tre dygn, säger Valeria Castro.

Vårdavdelningar är överbelagda och personalen går på knäna. Det är en väldigt pressad situation, säger hon.

En av dem som var med och lyssnade på talen vid manifestationen var SU:s styrleseordförande Johnny Bröndt (M).

– Jag har fått till mig att patientsäkerheten inte är hotad, säger han. Den som kommer till akuten och är svårt sjuk blir omhändertagen, säger han.

ANNONS

ANNONS