Vår Krog & Bar: Advokaterna hoppas på en modig tingsrätt

En sista uppmaning till rättens ledamöter: - Det krävs mod, men ni måste frigöra er från totalintrycket och göra en bedömning på individuell nivå, vädjade advokat Hans Palm.

ANNONS
|

Avslutningsdagen i förhandlingen efter restaurangskjutningen på Vårväderstorget, mordet på Väderkvarnsgatan och skottlossningen på Jaegerdorffsplatsen tillhörde försvaret.

De åtta advokaterna bombarderade åklagarnas solida indiciekedja med olika argument.

Peter Wall, som företräder 21-årige D, startade:

- Vi har här framför oss ett fantastiskt polisarbete, där man vänt på varje sten. Åklagarmyndigheten har satt ihop sitt Dream Team. Detaljerna i förundersökningen går ner på atomnivå och allt har presenterats på ett utmärkt sett, men ...

Wall varnade därefter för att det just såg alldeles för bra ut.

Han fruktade att domstolen skulle välja den enkla vägen och döma alla de misstänkta utifrån helhetsbilden och inte för vad som faktiskt bevisats avseende var och en av dem.

ANNONS

- Det föreligger inget kollektivt straffansvar i det här landet, påminde Peter Wall.

Samma fras återupprepades, gång på gång, av hans kollegor.

- Allmänhet, media, polis, åklagare, hela samhället vill lösa det här brottet. Trycket på rättsväsendet är stort. Beviskraven är dock höga. Det räcker inte med att bara bestämma sig för det troliga spåret, fortsatte advokat Wall.

Han dammade av den gamla tesen "bättre att tio skyldiga frikänns än att en oskyldig döms".

- Polisen är nog i närheten av vad som ligger bakom dådet på Vår Krog & Bar. Fast det är ändå inte säkert att gärningsmännen sitter här i salen. Eller kan det vara så att en eller två av dem är här och resten inte haft med saken att göra? Hur ska vi veta det? undrade Peter Wall.

Advokat Kalle Ahlqvist, som representerar 22-årige H, var inne på samma linje:

- Givetvis finns det skyldiga individer i den här lokalen. Men vem av dom? Och till vad? Det här målet bygger på en av retorikens grundprinciper – upprepning, upprepning, upprepning – och till slut blir en teori sann.

Ahlqvist krävde omedelbar frigivning av H, den yngling som haft den till synes mest perifera rollen och den som logiskt sett har störst chans att frikännas.

ANNONS

Tapio Kanniainen, 28-årige A:s advokat, menade att hans klient var fullkomligt oskyldigt till allt.

- Anklagelserna mot honom baseras på antaganden. "Sannolikt", "troligt", "inte uteslutet" är uttryck som ständigt återkommer när det gäller min huvudman, sade Kanniainen.

Merparten av försvararna uppehöll sig vid möjligheten till alternativa gärningsmän. En nionde person har ju med all säkerhet handskats med en av brottstelefonerna – och hans identitet är ännu okänd.

Dessutom, minuterna efter dubbelmordet pekades en ledande kriminell i Norra Biskopsgårdens ut som en av skyttarna inne på restaurangen.

Den mannen, som avled i samband med bilbomben i Torslanda i juni 2015, utreddes – enligt advokaterna – inte i tillräcklig omfattning.

Fakta: Dom inom kort

  1. Dom meddelas preliminärt måndagen den 8 augusti.
  2. Samtliga misstänkta ska tills vidare stanna i häkte med restriktioner.
  3. Åklagarna har krävt livstidsstraff för de fem unga män som åtalats för mord eller medhjälp till mord. Med tanke på flertalets låga ålder vid brottstillfällena kan livstid endast delas ut i två fall.
  4. Alla åtta har nekat till att ha haft någonting med restaurangskjutningen att göra.

ANNONS