Bild: Per Wahlberg
Bild: Per Wahlberg

Västtrafik: "Vi stänger av trafiken"

Efter lördagens dödsolycka där en konsertbesökare blev påkörd av en spårvagn stänger Västtrafik av spårvagnstrafiken helt utanför Ullevi. Dessutom sätter man in extra personal för att leda besökare.

ANNONS
|

–Vi stänger av spårvagnstrafiken helt utanför Ullevi mellan klockan 19-21 och efter Håkankonserten ungefär mellan klockan 23:20 och 00:30.Dessutom sätter vi in extra personal ikväll men vi kan inte sätta in poliser. Vår personalharinte mandat att stoppa folk eller agera som vakter, säger Västtrafiks informatör Marie Fall.

vid Opalen, nära Ullevi.Polisen har nuinlett en förundersökning under rubriceringen vållande till annans död och vårdslöshet i trafik efter dödsolyckan.

Parallellt med polisens förundersökninghar Göteborgs spårvägar inlett en egen undersökning. Dessutom har det gjorts en anmälan till Transportstyrelsen, enligt gängse rutiner vid olyckor där människor är inblandade.

–Jag har inte fått det bekräftat men det ska ha varit mellan två hållplatser. Innan olyckan var det många som rörde sig där och vi hade informatörer på plats somi viss mån bad folk att ta det försiktigt. Men det är svårt när det är så stora volymer med människor och feststämning, fortsätter Fall.

ANNONS

LÄS OCKSÅ: Dog i spårvagnsolycka nära Ullevi

Västtrafik har alltid extra personal vid vissa strategiska punkter när det hålls störreevenemang i stan. Staden kan besluta att stänga av vissa spårvägar precissom man gör under Valborgskortegen och West Pride.

–Men det kan vi inte göra under varje konsert. Det är en stor process attstänga av hela Skånegatan, menar Marie Fall.

LÄS OCKSÅ:Förundersökning inledd efter spårvagnsdöd

Nu står det alltså klart att spårvagnstrafikenställs in helt och håller på Skånegatan mellan hållplatserna Ullevi norra och Korsvägen. Detta beslutades efter mötenmellan Västtrafik, Göteborgs spårvägar och polisen.

–Vi tar in extra trafikledare, men även om vi har 100 trafikledare som ropar i megafon så blir reaktionen ofta attfolk skrattar och går ändå. Det är jättesvårt. Våra anställda är unga killar och tjejer som står och säger ”Ta det försiktigt” och tyvärr är det så att långt ifrånalla tar dessa på allvar, berättar Västtrafiks informatör Marie Fall.

Västtrafik beklagar gårdagens olycka och hoppas att de åtgärder som sätts in förhindrar ytterligare tragiska händelser.

–Vi gjorde det vi kunde innan olyckan och nu stärker vi upp med ytterligare personal. Det blirextra informatörer vid strategiska punkter och extra trafikledare som harmandat att leda trafiken ifall nåt behöver ändras. Dessutom kommer troligtvis hastighetenbegränsas till20 km/h på vissa sträckor där det rör sig mycket folk, avslutar Västtrafiks informatör Marie Fall.

ANNONS

Det sätts inte in några ersättningsbussar på sträckan där trafiken stängs av. Västtrafik menar att Håkanfansen får gå från Korsvägen ellerBerzeliigatan, alternativt från Ullevi norra eller Drottningtorget. Mer information om trafikstörningar finns på Västtrafiks hemsida eller i deras sociala medier.

Spårvagnslinjer som berörs av stoppet

  1. 2
  2. 6
  3. 8
  4. 13

Källa: Västtrafik

ANNONS