Västsvenska köket i fokus under helgens matmässa

Passion för mat. Det är både titeln och en bra beskrivning av den matmässa som drog igång i Eriksbergshallen på fredagen.
– De som ställer ut är stolta som tuppar, säger kockprofilen Christer Svantesson.

ANNONS
|

Korv, ostron, ost, vegetarisk kebab, vin och äppelmust. Ingen lär lämna Eriksbergshallen hungrig i helgen. Med 120 regionala utställare finns det något för alla smaklökar.

Enligt besökaren Anki Karlsson är det bästa med Passion för mat alla smakprover.

– På förra årets mässa åt jag väldigt goda chilimusslor från Lilla Edet. Jag hoppas kunna hitta dem på årets mässa. Det är roligt att det är många lokala förmågor som ställer ur, säger Anki Karlsson, som besöker mässan för tredje året i rad.

"Var inte en receptslav"

Under mässan, som pågår hela helgen, delar även en rad kända matprofiler med sig av sina bästa matlagningstips från en scen.

ANNONS

Bland annat kommer Christer Svantesson – som på 70-talet drev den franskinspirerade restaurangen Johanna tillsammans med Leif Mannerström – att vispa ihop en hovmästarsås.

– Det är inte bra att vara en receptslav. Recept är bara en vägledning, säger Christer Svantesson.

Handfasta tips

Ett tips som Christer Svantesson gärna sprider är att man bör ta det försiktigt med saltkaret.

– Salta inte för tidigt. Om du saltar i början och låter det koka ner så blir det bara saltare och saltare. Smaka hellre av och salta i slutet.

Enligt Christer Svantesson står sig Passion för mat väl i jämförelse med motsvarande mässor runt om i Sverige.

– Oj, oj, oj. Det är mycket högre klass här.

Blåmusslor från orust

En av utställaren är Scanfjord, som odlar blåmusslor på olika platser i vattnet runt Orust. Fabriken ligger i Mollösund, där musslorna sorteras, sköljs av och förpackas.

– I dag serverar vi kravodlade musslor som är kokade i vin med kryddor. Jag brukar säga att musslor är nyttig snabbmat; de tar bara några minuter att tillaga, säger Pelle Tjörnebro.

Enligt kollegan Thereza Tjörebro är musslor ett hållbart middagsval.

– Varje mussla filtrerar fem liter vatten i timmen. Man kan kalla musslorna för havets reningsverk, säger hon.

ANNONS

Soppor i vintertid

En annan känd matprofil på mässan är Alexandra Zazzi – kokboksförfattare och matskribent i GP. Vid lunchtid visade hon hur en enkel spenatsoppa bör tillagas.

– Jag är en periodare när det gäller mat. När det är vinter blir det mycket soppor och grytor.

ANNONS