Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

Västlänken: Regeringen avslår alla överklaganden

Under torsdagen avslog regeringen samtliga överklaganden om Västlänken. Nu fortsätter Trafikverkets arbete enligt den tidigare fastställda planen.

ANNONS
|

Under torsdagens regeringssammanträde behandlades de sammanlagt 178 överklaganden som lämnats in mot bygget av Västlänken. I det beslut som undertecknades av infrastrukturminister Anna Johansson står att samtliga personer och föreningar får avslag.

Regeringen tycker inte att det har framkommit några brister i handläggningen av Västlänken som är skäl nog att upphäva eller ompröva det tidigare beslutet om byggnationen.

Många argument mot bygget

Det är en mängd olika anledningar som anges som argument emot Västlänken. De flesta är väl kända sedan tidigare. Många skriver att planerna kommer att orsaka stora och oreparerbara skador på riksintresset för kulturmiljö – något som skulle strida mot både plan- och bygglagen samt miljöbalken.

ANNONS

Andra menar att projektet saknar rimlig samhällsnytta och att det kommer medföra negativa konsekvenser för samhällsekonomin och stadsutvecklingen. Vidare riktas kritik mot att miljö- och hälsoutredningar prövas i ett väl sent skede.

En stor mängd privatpersoners överklaganden togs inte upp till prövning då regeringen menar att de inte kan anses vara berörda av planerna. Andra nekas då de inte har presenterat tillräckliga handlingar som visar att de är en sådan miljöorganisation som har talerätt enligt miljöbalken.

Kommunikationer före kulturmiljö

Regeringen tar i sitt beslut stöd i yttranden från Länsstyrelsen och Trafikverket. De förstnämnda skriver bland annat att riksintresset för kommunikationer ska ges företräde framför förlusten av kulturmiljövärden. Något de anser nödvändigt även för att minska utsläpp av växthusgaser.

Frågor om störningar i byggskedet och vissa vattenfrågor omfattas inte av beslutet då de ska prövas av mark- och miljödomstolen.

Under samma sammanträde avslogs även överklagan för järnvägsplanen för Olskroken. Där hade en fastighetsägare yrkat att dennes tomträtt ska inlösas.

Det ursprungliga beslutet om att tillåta bygget av en järnvägstunnel under Göteborg med namnet Västlänken fattades av regeringen för tre år sedan. Under 2015 och 2016 har både Länsstyrelsen och Trafikverket fastställt planerna.

Byggstart för Västlänken är planerad till 2018.

ANNONS