Västerhavet i fokus under veckan

ANNONS
|

Det är sjunde året som Västerhavsveckan arrangeras längs kusten, från Strömstad och Koster i norr till Vrångö och Amundön i söder.

Även den som har svårt att ta sig ut till havet kan vara med. I Göteborg hålls arrangemang på flera centrala platser, bland annat på Eriksberg och i Majorna.

På lördag kan man till exempel, i mån av plats, resa på utflykt till Sveriges största vindkraftverk Big Glenn.

På torget i Nordstan finns montrar och aktiviteter. Många är inriktade på barn. Man kan rita och bygga båtar av modellera – den som lyckas hålla den flytande med flest tyngder som last vinner – eller känna på småkrabbor och sjöstjärnor.

ANNONS

Man kan titta på smådjur i lupp eller mikroskåp. Det finns också programpunkter där man lär sig att bygga en saltvattenmätare eller ett krabbmete.

- I lördags hade vi säkert tusen besökare under hela dagen. Det är rekord för de fyra år som jag har varit med, säger marinbiologen Hans Hällman.

Syftet med Västerhavsveckan är, säger han, att berätta om havet och dess miljösituation.

- Här kan jag träffa och prata med människor som har bott i Göteborg i flera år men knappt sett havet.

På programmet finns också information om miljöläget längs Västkusten. Sara Ejvegård är informatör i ett projekt som heter Åtta fjordar och som gäller havsmiljön i fjordar mellan Kungälv och Uddevalla.

- De har inte mått så bra. Tillgången av fisk har gått tillbaka i många år och försämrades definitivt på 1980-talet, det finns det siffror på, säger Sara Ejvegård.

Det finns en mängd faktorer bakom tillbakagången. En orsak är att många fiskar. Samtidigt drabbas fjordarna av övergödning från bäckar och åar.

Numera är det framför allt fritidsfiskare som står för fisket i området.

- Sedan 2010 har vi ett litet område i Havstensfjorden utanför Uddevalla där det råder totalt fiskestopp, säger Sara Ejvegård.

ANNONS

Det är också förbud för fiske av torsk, kolja och bleke. I andra områden är det bara tillåtet att fiska med handredskap från land.

- Vi ska börja utvärdera effekterna av fiskestoppet nästa år. Det blir spännande.

Fakta: Västerhavsveckan

* Västerhavsveckan arrangeras för sjunde året. Den inleddes i lördags och pågår till och med söndag.

* Bakom veckan står länsstyrelsen och regionen samt en lång rad kommuner, museer, institutioner, föreningar med flera.

* På vasterhavsveckan.se kan man se hela det digra programmet i elva kommuner från Göteborg till Strömstad.

* Projektet Åtta fjordar beskrivs på 8fjordar.se

ANNONS