Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  sommarväder

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Värmen stannar - så blir kommande veckan

  Värmeböljan fortsätter. Även om Västsverige får ett par temperaturer lägre än östra Sverige de kommande dagarna väntas vi nå omkring 30 grader i mitten av veckan. Men ett lågtryck kan vara på väg in.

  Meteorologen Ingrid Eronn sitter i Stockholm och beskriver den tryckande värmen som tagit sitt grepp över östra Sverige de senaste veckorna. SMHI förutspår att Stockholm tillsammans med flera olika orter i Sverige kommer att ha den varmaste julimånaden på 260 år - alltså sedan mätningarna började göras 1756.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  I Västsverige har vi tack vare en kallfront haft lite svalare temperaturer de senaste dagarna, även om medeltemperaturen här ändå placerar sig fyra till fem grader över det normala.

  "Har blivit en blockering"

  Att värmeböljan inte vill släppa taget om Sverige beror på flera orsaker, förklarar hon:

  – Vi har haft ett stort blockerande högtryck över västra Ryssland. Det i sig är inte så ovanligt eftersom Ryssland är en stor landmassa där det bildas stora högtryck titt som tätt. Men detta har gjort att vindströmningarna högre upp i atmosfären hindrar den svalare luften från Atlanten att nå in över oss. Och samtidigt strömmar varm luft in söderifrån, från kontinenten, säger hon och tillägger:

  – Att det hållit på så länge med denna varmluft är ovanligt. Det har verkligen blivit en blockering här.

  Ostadigare till helgen

  Den kommande veckan blir alltså fortsatt varm med temperaturer på mellan 25 och 30 grader i mitten av veckan. Vi har också uppehållsväder att vänta.

  Men till helgen kan det bli ett väderomslag. Långtidsprognosen visar just nu på ett ostadigare väder som är på väg in över Västsverige. Men Ingrid Eronn vågar inte lova för mycket:

  – Det ser ut lite ostadigare ut mot slutet av veckan men det är så pass långt fram att man får vara lite försiktig med att uttala sig om det. Jag kan inte lova regn, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.