Marie Wallin håller i flaggan där vitt står för rent vatten, luft och samvete, gult för sol, värme ljus och kärlek.
Marie Wallin håller i flaggan där vitt står för rent vatten, luft och samvete, gult för sol, värme ljus och kärlek.

Världsmiljödagen fyller 40

ANNONS
|

Världsmiljödagen instiftades 1972 efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972 och i Göteborg har organiserats den sedan 1998 av Marie Wallin.

Tidigare år har bland annat barn adopterat en platan, de har planterat körsbärsträd uppe vid Skansen Kronan samt varit med om att anlägga världens längsta rabatt i Slottsskogen.

Under tisdagens samlades en grupp barn från Hallandsgatans förskola för att under sakkunnig ledning av Trädgårdsföreningens trädgårdsmästare Nick Delahooke lära mer om några av parkens över 500 sorters träd.

– Det här är en pyramidalm och den har inte almsjuka. Det har nästan alla andra almar. Den slipper för att den hamlas varje år. Därför blir årsskotten inte tillräckligt långa för att angripas av almsjuka, berättade Nick och barnen tittade deltagande på almen som hade kunnat bli sjuk.

ANNONS

Nästa träd som skulle kramas var en flikig björk.

– Bladen ser ut lite som en fjäder. Det flikiga är en mutation och trädet heter crispa, sade Nick Delahooke, men då hade barnen redan övergått till att studera små gröna bladlöss som planlöst irrade runt på den vita nävern.

– Jag gillar att lukta och att krama. Särskilt pepparkaksträdet var mycket spännande, uttryckte en av femåringarna sin kärlek till naturen.

Senare i Lagerhuset målade konstnären Marie Wallin med barn fjärilar i jätteformat på golvet. Under tiden underhöll harpisten Linn Granell fjärilsmålarna med irländska folksånger på harpan.

ANNONS