Värden gör inget åt möglet

ANNONS
|

Fuktmätaren blinkar rött. Miljöförvaltningen gör återbesök hos familjen Omar på Zenitgatan och apparaten visar kraftigt förhöjda värden. Badrummets väggar är missfärgade av fukt. Mögel växer i stora fläckar. Rör och skåp är angripna av rost.

-Jag tvättar väggarna varje vecka, men det hjälper inte. Titta här i barnens rum, säger Songul Omar.

Tapeterna har fuktstråk från tak till golv med svarta mögelprickar. Sängarna står alldeles intill. Familjen har två skolbarn kvar i hemmet och barnbarnet kommer ofta på besök.

Songul Omar visar bänkspisen på balkongen, där de lagat mat hela vintern för att slippa matos. När ventilationen inte fungerar sprids lukter mellan grannarna.

ANNONS

Barnen är ofta sjuka

Här har de bott i fem år. Barnen har ofta ont i huvudet och blir lätt förkylda. Dottern har eksem.

Husen ägs av Centerplan Norden, som har cirka 800 lägenheter i Bergsjön. Familjen Omar har ringt många gånger till deras förvaltare på Bovista och gått till hans expedition. Han lovar att komma - men dyker sällan upp.

Fuktproblemen har inte förbättrats sedan miljöinspektör Yusra Moshtat var här för en månad sedan, trots att hon genast skrev ett föreläggande.

-Förmodligen är det lika illa eller ännu värre i fler lägenheter. En del vågar inte klaga av rädsla att bli av med lägenheten, säger Yusra Moshtat.

Toaletten går inte att spola

Hon ringer på hos grannarna Radi och Widad Takey, som blir mycket glada. Själva har de klagat flera gånger till Bovista, utan resultat. De visar kopior på flera brev, det första är daterat den 13 september 2007.

Fukt i köket gör att kylskåpet har rostat och släpper in ohyra. Köksfläkten har aldrig fungerat. Toaletten har inte gått att spola på flera månader. Även här finns tydliga mögelstråk på sovrummens väggar.

-I januari kom Bovista hit och filmade. Sen skickade de en målare som målade över fläckarna. Två veckor senare kom möglet tillbaka igen på den nya färgen, säger Radi Takey.

ANNONS

Förmodligen är det fukt och mögel som orsakat dotterns återkommande huvudvärk och problem med ögonen. Sonen mår också dåligt och måste ofta ut på balkongen för att andas bättre.

Allvarliga hälsorisker

Stadsläkare Per Haglind ser allvarliga risker.

-Synligt mögel är farligt för hälsan och får inte förekomma i bostäder. Barn kan utveckla allergier och människor som redan är allergiska får olika symptom, säger Per Haglind.

Hyresgästföreningen driver just nu ett 20-tal ärenden på Atmosfär-, Kosmos- och Zenitgatorna. Ombudsmannen Kent Munter klassar Centerplan Norden som den sämsta fastighetsägaren i nordöstra Göteborg.

-Centerplan verkar inte ens ha en tanke på planlagt underhåll. Allt tar en faslig tid och man har en känsla av att förvaltaren på Bovista inte får pengarna som måste till, säger Kent Munter.

Farliga lekplatser

Vad som behövs är rejäla åtgärder i hundratals kraftigt nerslitna och fuktskadade lägenheter. Utemiljön måste också tas omhand.

-En del lekplatser är rent livsfarliga. Vi har till exempel sett armstöd på rutschkanor som har stora rostiga hål, säger Jan Tompowsky, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Trots detta fick fastighetsägaren Centerplan höja hyran med 2,25 procent.

-Vi kunde ha hävdat oförändrade hyror, men då fanns risk att området skulle rasa ihop ännu mer. Nu har de lovat att vidta åtgärder innan årets slut, säger Tompowsky.

ANNONS

Ett takbyte har påbörjats på Kosmosgatan, i övrigt har inte mycket hänt.

GP har förgäves försökt få kontakt både med fastighetsägaren Centerplan Norden och förvaltaren Bovista.

Centerplans förhandlare Greger Stadenfeldt säger att han saknar mandat att svara på frågor. Förvaltaren Stefan Svensson på Bovista har samma attityd:

-Jag får inte prata med pressen.

Samuel Boström, Centerplans vd i Malmö, har bett att få återkomma med besked.

Fakta: Kravlista i Bergsjön

ANNONS