Utvisningsdömda fast på rättspsyk

På Rågårdens rättspsykiatriska klinik i Gunnilse sitter i dagsläget fyra patienter som inte längre borde vara där. En av patienterna skulle ha kunnat skrivas ut för flera år sedan. Ingen myndighet tar ansvar för utslussningen och kostnaden för patienterna tickar på med tiotusentals kronor per dag.

ANNONS
|

Eftersom det inte har gått att lösa boendefrågan för patienterna kan de inte lämna den slutna vården.

– De kommer aldrig vidare till öppenvården eftersom de inte får någon bostad. Vi får därför inte ut dem från Rågården överhuvudtaget, säger verksamhetschefen Alessio Degl' Innocenti.

Patienterna är utländska medborgare utan uppehållstillstånd och är dömda för brott i Sverige. Domen för samtliga har varit sluten rättspsykiatrisk vård och utvisning.

Men eftersom de inte är mantalsskrivna i en kommun så finns det ingen som tar ansvar i nästa skede, när det är dags att lämna den slutna vården och gå vidare till öppenvård, vilket är sista anhalten innan utvisning.

ANNONS

Bostad behövs

För att utslussning ska vara möjlig krävs det en bostad, något som hemkommunen är skyldig att tillhandahålla. Utan hemkommun så finns det ingen som tar det ansvaret.

Därför har de fyra patienterna blivit kvar inne på Rågårdens rättspsykiatriska klinik.

– Våra kuratorer här får då försöka lösa situationen, till exempel genom att ringa ambassaden från det land som människan kommer ifrån och se om ambassaden kan transportera dem till det egna landet och fortsätta vården där. Men oftast går inte det, säger Alessio Degl' Innocenti.

Kostar 7000 kronor per dygn

Rågården är Sahlgrenskas rättpsykiatriska klinik. Där finns fyra rehabenheter, en akutenhet och en utredningsenhet med sammanlagt 96 vårdplatser.

De fyra patienter som fastnat i systemet sitter på rehabenheterna. Kostnaden för en vårdplats på de enheterna är i snitt strax under 7 000 kronor per dygn.

Exakt hur lång tid som vården förlängts kan inte Alessio Degl' Innocenti svara på men han säger att det åtminstone i ett av fallen "handlar om år".

– Vi kan ringa kommunen men de kommer att säga att det inte är deras uppdrag att hjälpa oss. Då står vi där med patienten som upptar en plats utan att det föreligger ett så pass allvarligt vårdbehov att de behöver vara i slutenvården, säger Alessio Degl' Innocenti.

ANNONS

Samtliga fyra patienter som det handlar om har dömts till sluten vård med särskild utskrivningsprövning.

Det innebär att det inte räcker med en specialistläkares bedömning när det gäller om vården ska upphöra eller inte. Beslutet avgörs i stället av förvaltningsrätten.

Men även om domstolen kommer fram till att vården ska upphöra så får det inte konsekvenser i de här fallen, menar Alessio Degl' Innocenti.

– Det har inte så stor påverkan på vad vi kan göra för att få ut patienten. Det är fortfarande det här dilemmat att det inte finns någon bostad.

Slutenvårdenskjuter upp utvisningen

Hur de fyra patienterna själva ställer sig till sin situation är oklart men åtminstone en av dem vill vara kvar på Rågården, enligt Alessio Degl' Innocenti. Genom att vara kvar i slutenvården så kan patienterna också skjuta upp utvisningen ur landet.

– De trivs ju rätt bra hos oss. Om de är asylsökande i Sverige så är förhållandena oftast sämre i deras hemländer. Jag vet att åtminstone en av dem är nöjd med vården, säger han.

Problemet finns i flera kommuner

GP har gjort en rundringning till flera av de större rättspsykiatriska klinikerna i Sverige.

Problemet med de som dömts till rättpsykiatrisk vård med utvisning i domen finns på flera ställen, om än inte i samma omfattning som på Rågården.

ANNONS

På den rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall är det oklart om det finns några patienter som fastnat i vården i dagsläget men Bengt Eriksson, ställföreträdande verksamhetschef, menar att liknande problematik funnits även där.

– När det finns utvisning i domen och personer ska utvisas efter rättpsykiatrisk vård så kan det bli problem. Det kan vara svårt att arrangera det med mottagarländerna, säger han.

ANNONS