Det behövs inte någon storskalig eller organiserad försäljning av allmännyttas fastigheter, säger Helene Odenjung (FP), som dock inte ser några hinder för att enstaka hyresrätter kan omvandlas till bostadsrätter.
Det behövs inte någon storskalig eller organiserad försäljning av allmännyttas fastigheter, säger Helene Odenjung (FP), som dock inte ser några hinder för att enstaka hyresrätter kan omvandlas till bostadsrätter.

Utförsäljning av hyresrätter får mothugg

ANNONS
|

I början av februari i år presenterade en arbetsgrupp i kommunen, bestående av tjänstemän, ett färslag på hur olika kommunala bolag i Göteborg skulle kunna effektiveras.

Ett av förslagen rörde det kommunala bostadsbolaget Förvaltnings AB Framtiden. För att finansiera renoveringen av bostäderna i främst miljonprogrammet ansåg gruppen att befintliga hyresrätter i mer attraktiva områden skulle behöva säljas ut och omvandlas till bostadsrätter.

Men förslaget är kontroversiellt och det finns ingen samsyn i frågan.

Helene Odenjung (FP), kommunalråd i Göteborg, och vice ordförande i styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden, ser inget behov av utförsäljning av allmännyttans fastigheter.

- Vi behöver inte få loss kapital för renovering av äldre bostäder, säger Odenjung. De allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg klarar renoveringarna utan ett sådant tillskott.

ANNONS

- De har dessutom klarat de renoveringar som genomförts utan att behöva höja hyrorna till avskräckande nivåer.

Odenjung är inte negativ till ombildning av enstaka hyresrätter till bostadsrätter.

- Om alla hyresgäster i någon av våra hus vill bilda en bostadsrättsförening och köpa loss huset från oss borde vi tillåta det men den politiska majoriteten i Göteborg säger just nu nej till sådana lösningar.

- Men vi är överens om att det inte är aktuellt men någon storskalig eller organiserad utförsäljning av allmännyttas fastigheter i Göteborg.

Enligt Odenjung är det inte hyresrätter eller bostadsrätter som är stridsfrågan i dag, det är frågan om hur bostadsbyggandet skall ökas.

- Det handlar inte om hyresrätt eller bostadsrätt, det handlar om fler bostäder.

Kurt Eliasson, vd för Sveriges allmännyttiga bostadsföretag (Sabo), tycker att det är en dålig idé att sälja ut allmännyttans lägenheter.

- Under de senaste sju, åtta åren så har en tredjedel av miljonprogrammet renoverats, säger Kurt Eliasson till P4 Göteborg.

Eliasson menar att allmännyttan har goda finanser, både i Göteborg och i landet i övrigt. Mycket av renoveringarna i miljonprogrammet är redan klara.

Vad gäller kommande energieffektiviseringar med sikte på klimatmålet 2050 är de en samhällsfråga, anser Kurt Eliasson.

ANNONS

Vare sig allmännyttan eller privatvärdarna anser sig kunna klara dessa på egen hand.

Kurt Eliasson varnar generellt för utförsäljning av allmännyttan och hänvisar bland annat till den misslyckade GE Capital-affären på 90-talet. Då köpte GE Capital 3800 lägenheter i Västra Frölunda som sedan såldes till mindre nogräknade ägare.

- Historien kring den försäljningen avskräcker från vidare utförsäljningar av allmännyttan, säger Kurt Eliasson till P4 Göteborg.

ANNONS