Nils Callderyd tvingades tillbringa julnatten utanför äldreboendet.
Nils Callderyd tvingades tillbringa julnatten utanför äldreboendet.

Utelåst från äldreboendet

ANNONS
|

– Jag kände mig övergiven av hela världen och var rädd att jag inte skulle klara mig. Det var iskallt och jag hade inget på huvudet, säger Nils när vi träffar honom på S:t Jörgens äldreboende några veckor senare.

Nils Callderyd var violinist i Göteborgsymfonikerna innan han pensionerades. Nu är han 84 år, vid god vigör, men har problem med kärlkramp och benen bär honom bara korta sträckor. Sedan flera år tillbaka bor han i en lägenhet på Attendos äldreboende S:t Jörgens.

Nils hade, som vanligt, firat julaftonen hos sin dotter Gina. Färdtjänsten körde tillbaka honom till äldreboendet vid 24-tiden. Nils berättar att han hade avtalat tid med personalen om att de skulle möta upp honom då. Han hade också fått en kod till dörren, eftersom man bytt låset på ytterdörren utan att ge honom någon ny nyckel.

ANNONS

Men när han kom fram och skulle gå in var det inget som fungerade, säger han.

– Det var ingen där när jag kom. Jag testade koden flera gånger, men den var stendöd. Inget hände. Då ringde jag på ringklockan till de olika våningarna i huset. Stendött.

Nils kunde inte tro det var sant. Han var utelåst. Han har ingen mobil och kunde inte ringa till någon. Hans ben är skraltiga och han kunde inte ta sig någonstans.

– Jag satte mig på parksoffan bredvid ingången och började inse att jag nog skulle bli tvungen att sitta här tills personalen kom på morgonen.

Han berättar att han var nära att gripas av panik och började ropa högt "Hallå! Hallå!" Men inget hände.

– Där satt jag. Det var iskallt. Jag började göra lite avslappning och yoga. Det tror jag räddade mig. Det har räddat mig många gånger. Och så är jag smålänning – jag tänkte på hur envisa vi kan vara.

Tolvårig rom

Han var utan tillgång till vatten och toalett. I julklapp hade han fått en flaska tolvårig mörk rom. NiIs öppnade den och drack för att stå ut och trösta sig lite mitt i allt elände.

Först när klockan blev sex på juldagsmorgonen och dagpersonalen gått på sitt pass blev han insläppt i värmen. Nils bankade på fönstret och kunde äntligen komma in.

ANNONS

– Jag kände mig salig och drömde om en dusch och varm säng.

Och nu blev han bönhörd.

– De som jobbar här var jätteledsna när fick höra vad som hänt, säger han och betonar att han alltid trivts bra med sitt boende.

Efteråt har Nils fått veta att all personal som jobbade under natten till juldagen befann sig på S:t Jörgens demensboende, som ligger några hundra meter från äldreboendet.

Enligt verksamhetschefen, Mira Alisic, ska även äldreboendet vara bemannat dygnet runt. Hon säger att det som hänt är fruktansvärt. En intern utredning pågår och fallet ska Lex Sarah-anmälas.

– Vi har brustit i våra rutiner och i vårt ansvar, säger hon. Vi tar det på största allvar och har inlett en process för att reda ut vad gått fel. Något sådant här får absolut inte hända.

Hon vill inte gå in på vad det är som inte fungerat, eftersom utredningen pågår, men hon tror att det handlar om den mänskliga faktorn.

– Det är som sagt fruktansvärt och det får aldrig hända igen, säger hon.

Familjen chockad

Nils dotter, Gina Callderyd, fick veta vad hennes far råkat ut för när hon ringde honom på juldagens kväll. Eftersom det fungerat bra vid liknande tillfällen tidigare var hon aldrig orolig och hade inte tanke på att hennes pappa skulle kunna bli utelåst.

ANNONS

– Vi blev chockade när han berättade. Vi åkte och hälsade på honom på annandagen och då var jag tydlig med att det här måste kollas upp ordentligt och Lex Sarah-anmälas.

På juldagens morgon fick Nils duscha och kunde till slut krypa ned i sin varma säng.

– När jag blev varm, började jag skaka precis som jag gjort av kylan under natten, säger han. Jag klarade mig ändå fint. Blev inte ens förkyld. Men det var riktigt obehagligt och dagen efter kände jag mig egendomlig till mods.

Nu har han fått en nyckel som fungerar. Häromdagen skulle han till tandläkaren. Men då ville Nils Callderyd ta det säkra före det osäkra.

– Jag blev nervös och ville att någon skulle följa med och kolla så att nyckeln verkligen fungerade innan jag åkte härifrån, säger han.

.

Fakta: Lex Sarah

  1. Bestämmelse i Socialtjänstlagen som innebär att den som arbetar med att ge service och omvårdnad inom socialtjänstens område är skyldig att rapportera missförhållanden och risk för missförhållanden i verksamheten.
  2. Skyldigheten att rapportera gäller bland annat all personal som sköter om gamla på äldreboenden eller i hemmet.
  3. Gäller oavsett om personalen arbetar i offentlig verksamhet, privata företag eller företag som arbetar på uppdrag av en kommun.
  4. Skyldigheten att rapportera har personalen inte enbart om man uppdagat ett missförhållande utan också om personal misstänker att en insats kan bli fel utförd.

Källa: Vårdguiden

ANNONS