Ursula, 81 blev bestulen av unga kvinnor

Tre unga kvinnor frågade Ursula Arte om vägen. Då stal de samtidigt hennes halskedja. – Det var väldigt elegant gjort, säger Ursula.

ANNONS
|

I fredags skulle Ursula Arter promenera till affären för att köpa mjölk. Det är bara en kort sträcka att gå så hon tog inte med sig rullatorn, utan bara en käpp. På väg tillbaka, blev hon trött i benen och satte sig för att vila lite på en bänk. Då såg hon några kvinnor lite längre bort.

– Jag tyckte att de betedde sig märkligt, utan att kunna sätta fingret på det, säger Ursula.

En stund senare går kvinnorna fram till henne och frågar om det finns ett sjukhus i närheten. Ursula förklarade att det inte finns något sjukhus, men en vårdcentral.

ANNONS

Hon beskrev vägen till vårdcentralen, men kvinnorna stod kvar länge.

– Jag fick en känsla för att hon låtsades som att hon inte förstod vad jag menade, så att jag fick förklara flera gånger.

Kvinnorna tackade för hjälpen och hon som hade pratat, öppnade sin hand och visade en halskedja.

– Det var en plastig sådan, som man får från leksaksautomater. Kvinnan sa att jag skulle få den, som tack för att jag förklarat vägen. Jag sa vänligt att det inte behövdes.

Men kvinnan envisades. Till slut lade hon armen om Ursula, så att hon nästan höll fast henne, som att hon ville sätta på henne den nya halskedjan.

– Detvar väldigt obehagligt, så jagputtade bort henne. Sen gick jag hem. Jag kände runt min hals och där hängde mina två halskedjor som jag alltid brukar ha på mig.

När Ursula kom hem, tänkte hon inte mer på händelsen. En stund senare skulle hon ta av sig tröjan och känner hur den ena halskedjan åker av. Hon tar upp den och ser att den är av plast.

– Jag måste ju säga att det var väldigt elegant gjort, eftersom att jag inte märkte något förrän långt senare, berättar hon.

Ursula ringde polisen med en gång, som rubricerar händelsen som stöld.

ANNONS

– Tyvärr ser vi ibland liknande händelser, personer som lurar äldre människor på det här sättet. Vanligast är att de utger sig för att utföra någon typ av hushållsnära tjänst, och ber om att få komma in i deras bostad, säger Jan Caiman,inre befäl på polisen i Göteborg. Och det värsta är att många äldre människor skäms så mycket för att de är godtrogna, att de sällan anmäler händelsen till polisen.

Ursula Arte berättar att hon blev väldigt illa berörd av händelsen.

– Dagen efter kände jag mig jätteledsen. Mest för att det var obehagligt att bli bestulen såhär, men också för att kedjan var borta. Den har jag haft på mig varenda dag i 40 år.

ANNONS