Två gestalter man kvinna i mörk korridor ljusa dörrar mannen antastar kvinnan håller fast försöker fly ta sig loss rädd hotad överfall antastar skräck övergrepp misshandel
Två gestalter man kvinna i mörk korridor ljusa dörrar mannen antastar kvinnan håller fast försöker fly ta sig loss rädd hotad överfall antastar skräck övergrepp misshandel Bild: Cissi Welin

Upprop för de mest utsatta

Uppropet #utanskyddsnät samlar de mest utsatta kvinnorna – de som lever i missbruk, kriminalitet och prostitution. Häromdagen träffade företrädare för uppropet jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

ANNONS
|

Lotten Sunna är en av initiativtagarna till #utanskyddsnät.

– När metoo-uppropen började komma var vi några som kände att det var röster som definitivt saknades. Vi startade en hemlig facebookgrupp som hittills har över 500 medlemmar. När uppropet publicerades hade vi 70 berättelser och de har fortsatt strömma in. Det har kommit ytterligare 20-30 vittnesmål, säger hon

Lotten Sunna har, liksom samtliga initiativtagare, egen missbruksbakgrund men har nu varit drogfri i 28 år.

Läkande att få berätta

– Vad jag ser i facebookgruppen är att människor går djupare in i sin berättelse än tidigare. Sättet vi pratar med varann nu, och berättar – den öppenheten har tidigare inte funnits mellan oss, inte ens mellan oss som lever nära frågan.

ANNONS

Hennes erfarenhet från gruppen är att det finns något väldigt läkande i att få berätta.

– Det har funnits mycket skam kring vad man varit utsatt för, man har trott att det varit ens eget fel. Att bli trodd när man berättar är väldigt viktigt. Och alla som berättar får mycket bekräftelse och stöd inom gruppen, säger hon.

Utsattes som barn

Via gruppen försöker deltagarna bygga stödstrukturer med till exempel diakoner och terapeuter.

– Men det vi allra helst vill, och som vi tar med till Åsa Regnér, att samhället måste se och hjälpa utsatta barn i tid. I berättelserna är det påfallande många som blivit utsatta för sexuella övergrepp som barn. De kan senare hamna i en destruktiv miljö där de känner att "mig kan man göra vad man vill med". Och man kan misstänka att de dövar smärtan med droger.

Från utanskyddsnat.nu:

" När jag var 27-28 accepterade jag att tvingas vara sällskapsdam, bli kladdad på, pussas och kramas med min langare i 1-2 timmar, varje gång, innan jag fick handla. Jag höll på att spy både för att han var äcklig och för att jag var dålig. "

"Jag var fjorton år när jag blev inlåst i en lägenhet med en kille på ca 20 och han våldtog mig hela natten. Hela tiden berättade han vilken liten bedrövlig haschfitta jag var och därför förtjänade denna 'behandling'. När jag äntligen på morgonen blev utsläppt sa han att jag inte skulle bry mig med att gå till polisen då ingen skulle tro mig i alla fall. Han hade rätt. Ingen trodde mig."

ANNONS

ANNONS