Upplopp i Göteborg - polisen attackerades

Under natten till fredagen blev det oroligt i Länsmansgården då flera bilar sattes i brand. Polispatrullen som tog sig till platsen utsattes för stenkastning och sköt varningsskott. – Som polis känner man mest frustration över att vissa beter sig såhär, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i Väst.

ANNONS
|

Det var vid tvåtiden natten till fredagen som polisen fick flera larm om bilbränder kring Temperaturgatan i Länsmansgården. När polisen kom fram till platsen blev de utsatta för stenkastning. Då valde man till slut att skjuta ett varningsskott.

– Det är inte ofta man får göra det som polis, men nu kände man sig så pass trängd. Ungdomarna kastade stenar och gick mot polisen, säger Göran Carlbom.

Totalt handlade det om 15-20 ungdomar. De ska ha skingrats efter varningsskottet. När fler patruller anlände ägnade sig polisen åt att återställa ordning i området.

– De flesta resurser i Storgöteborg sattes in. Det blev snabbt lugnt på platsen, säger Göran Carlbom.

ANNONS

Flera bilar brann

Räddningstjänsten jobbade med att släcka bränderna.

– Jag vet att det har brunnit på flera platsen. Vi kunde dock snabbt släcka, säger Miranda Larsson, larm- och ledningsoperatör vid Räddningstjänsten.

Enligt vittnesuppgifterska ungdomarna ha tagit ut sopor från en återvinningsstation och satt eld på dem. Med soporna ska de ha försökt blockera vägen för räddningsfordonen.

På morgonen meddelade polisen att tre brandplatser hade lokaliserats. På Temperaturgatan brann det i en återvinningsstation. Vid Länsmansgårdens kyrka brann det i en bil, en byggnadsställning och ett träd som hade börjat brinna i samband med att bilen rullade in i trädet. I P-huset vid Klimatgatan ska flera bilar ha brunnit.

Polisen rubricerar händelsen som upplopp. Inga personer ska ha skadats. Ingen av ungdomarna har frihetsberövats.

Kan hänga ihop med ingripande

Erik Nord, polischef i Storgöteborg, berättar för GP att oroligheterna kan hänga ihop med ett ingripandetidigare i veckan.

– Biskopsgården är ett särskilt utsatt område där sådana här händelser kan inträffa. Vi jobbar intensivt i området tillsammans med Göteborgs kommun och upplever, trots det inträffade, att utvecklingen är på rätt väg.

Enligt honom har det blivit mindre oroligt i området de senaste åren.

– Men det finns så klart inga garantier om att den här typen av incidenter inte kommer uppstå, säger han.

ANNONS

Av utredningsskäl vill han inte lämna några mer detaljer om ingripandet som kan ha koppling till upploppet.

ANNONS