Upphandlingar lyftes fram som EM-projektets största risk

EM i ridsport ska nu granskas igen. I en tidigare genomgång av projektet lyftes just upphandlingar fram som ett osäkerhetsmoment.

ANNONS
|

För att kunna genomföra EM i ridsport valde Got Event att gå emot beslut från förvaltningsrätten och kammarrätten och genomföra en otillåten direktupphandling, något som GP tidigare kunnat avslöja

Redan förra året fick konsultföretaget Deloitte i uppdrag att göra en "finansiell genomlysning" av projektet. Där identifieras just att EM-organisationen inte har haft full kunskap om upphandlingar, något som lett till förseningar.

I rapporten skriver Deloitte att det inom organisationen "finns en osäkerhet avseende gällande regelverk, främst avseende upphandlingar. Denna osäkerhet har lett till att upphandlingar kommit igång sent och har dragit ut på tiden".

Att Got Eventsupphandling av underlaget till ridsports-EM var felaktig slog förvaltningsrätten fast i augusti, mitt under pågående EM-tävlingar. Redan i april hade förvaltningsrätten, sedan med stöd av kammarrätten, beslutat att Got Event inte fick teckna avtal när det gällde underlaget. Då valde Got Event att bortse från domstolarnas beslut. Got Event menade just att det inte fanns tid att ta om upphandlingen och valde därför att inte följa domstolarnas beslut.

ANNONS

I den finansiella genomlysningen hålls upphandlingarna fram som det stora osäkerhetsmomentet.

"Den största risken i projektet bedömer vi är att endast ett fåtal upphandlingar är helt klara."

Bland annat pekas just underlaget ut som en av upphandlingarna som ännu inte är klar.

Stefan Söderlund, vd för Stadshus, är den som fått uppdraget att se till att en ny granskning nu genomförs.

– Vi kommer bland annat titta på hur projektet har styrts.

När granskningen är klar är i dagsläget osäkert. Först måste den upphandlas på rätt sätt.

– Jag har varit i kontakt med vår upphandlingsförvaltning för att rådfråga hur jag på bästa sätt kan göra en upphandling som dels håller sig inom de regelverk vi har och dels kan göras så snabbt som möjligt. Men kvalitet i granskningen är viktigare än tidsaspekten. Det som har hänt har hänt. Det kan vi inte förändra. Nu måste vi lära oss något av situationen.

ANNONS