Uppgift: Brittisk soldat misshandlade vakt i Göteborg

Under lördagen lade det brittiska örlogsfartyget HMS Somerset till i Göteborgs hamn. Under kvällen samma dag greps en engelsman av polis misstänkt för att ha misshandlat en ordningsvakt på en krog i staden, och två andra omhändertogs för fylleri. – Mycket tyder på att de tillhör den brittiska flottan, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

Det brittiska örlogsfartyget HMS Somerset lade till vid Stigbergskajen vid lunchtid under lördagen. Under kvällen samma dag var flera engelsmän ute på en krog i närheten av långgatorna i Göteborg.

– Det var ett trettiotal brittiska militärer på krogen. De var väldigt berusade de här killarna så ordningsvakterna fick börja lite tidigare den dagen, säger en anonym ordningsvakt som befann sig på plats.

Stämningen på krogen eskalerar, och vid 23-tiden börjar en av engelsmännen att bete sig olämpligt, menar ordningsvakten.

– Han skrek, förde oväsen och var allmänt otrevlig mot personalen i barenoch andra gäster. Så en ordningsvakt går in och säger åt honom att han får ställa ner ölen och gå ut.

ANNONS

Men engelsmannen vägrar att ställa ner ölen. Då tar ordningsvakten mannen i armen och försöker leda ut honom, varpå engelsmannen skallar honom på näsan, uppger den anonyma ordningsvakten.

Polisen: ”Väktare skadad”

Polisen bekräftar att det har skett en misshandel på den aktuella krogen, men kan inte uttala sig om det rör sig om en skallning. Polisen kom till krogen vid 23.30-tiden under lördagskvällen

– När vi kommer dit är det är mycket folk på platsen. Flera hade ringt oss om händelsen.En väktare på platsen är skadad och vi griper en man för våld mot tjänsteman, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Ytterligare två personer blir omhändertagna för fylleri. Alla tre är engelsmän – men polisen kan inte bekräfta att de tillhör besättningen på HMS Somerset.

– Mycket tyder på att de tillhör den brittiska flottan, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Brittiska flottan: Vi samarbetar

Brittiska flottan är medveten om att flera av deras sjömän varit inblandade i någon form incident i Göteborg under lördagskvällen.

– Vi är medvetna om en händelse som involverar en sjöman från brittiska flottan och samarbetar fullt ut med svenska myndigheter, säger James Rowe, presstalesperson vid brittiska flottan, till GP.

Man bekräftar också att flera sjömän från brittiska flottan har gripits av svensk polis.

ANNONS

– En sjöman har släppts och en sjöman sitter fortfarande i polisens förvar under polisens pågående undersökning, säger James Rowe under söndagseftermiddagen.

Engelsmannen som greps för våld mot tjänsteman anhölls under natten efter att man hållit ett förhör med honom.

Ett större bråk

Enligt den anonyma ordningsvakten ska det ha börjat forsa blod från den misshandlade vaktens näsa, och därefter skaett större bråk ha utbrutit.

–Det blir till slut ett gruppbråk på cirka åtta till tio flottister som försöker övermanna dehär ordningsvakterna. Men med batong lyckas ordningsvakterna få ut dem, och de lyckasgripa den här militären, säger ordningsvakten.

HMS Somerset:s planerade avfärd från Göteborg är schemalagd till måndag vid lunchtid.

ANNONS