Universeums vd säger att Universum är en betydelsefull part när det gäller bland annat vidareutbildning av lärare.
Universeums vd säger att Universum är en betydelsefull part när det gäller bland annat vidareutbildning av lärare.

Universeum hotat - riskerar att förlora miljoner

Universeums verksamhet är hotad. Ett momsbeslut i Skatteverket i måndags kan få omfattande följder för museet som riskerar att förlora nio miljoner kronor.

ANNONS
|

Carina Halvord, VD för Universeum, är bekymrad över en dom i Skatteverket när det gäller moms. Universeum betalar två olika momssatser, sex procent för delen som räknas som djurpark och 25 procent för delen som räknas som science center.

Nu vill Skatteverket att en och samma verksamhet enbart ska betala en momssats. Skulle Universeum klassas som ett science center innebär det att museets momsinbetalning skulle öka med nio miljoner kronor.

När gymnasieminister Aida Hadzialic besökte Göteborg för att presentera regeringens vårbudget passade Carina Halvard på att påpeka momsfrågans vikt.

- Vi är den sjätte mest besökta attraktionen i Sverige och vi är en av de stora aktörerna när det gäller att jobba med fortbildning av lärare och att höja elever. Vi har också ett avtal med SFI och kommer att ta emot 2000 elever i år, sa hon till ministern.

ANNONS

Aida Hadzialic lovade att ta med sig frågan, som inte är en del av hennes ansvarsområden, till sina regeringskollegor.

Carina Halvord vill att samtliga 18 science centers som finns i Sverige ska ha sex procents moms i stället för 25.

- Vi är inte vinstdrivande och till exempel djurparker, biografer och operan betalar sex procent. Skulle min verksamhet betala 25 procent rätt över slår det med nio miljoner. Det sänker Universeum i ett slag.

ANNONS