- Tävlingen är ett sätt för unga bagare att få mäta sig i sina yrkeskunskaper, säger Ann Kalmner, produktionsledare på Ester Mosessons gymnasium där tävlingen hålls.
De tävlande är alla under 23 år och kommer från tolv europeiska länder. I startfältet finns två svenskar, Jeanette Sjöö och Linda Lundh. Jeanette Sjöö, som tidigare i år blev svensk mästare, har gått på Ester Mosessons och Burgården. Nu jobbar hon som bagare på Ica Maxi i Partille.
EM för unga bagare består av fem moment. Förutom en tårta eller skådebröd ska de tävlande baka matbröd, vetebröd, franskbröd och wienerbröd. De ska sedan vägas, granskas och provsmakas av en jury.
- Det är mycket som ska stämma. Förutom att man ska hålla tiden, ska bröden vara lika stora och perfekt gräddade. Om man ska vinna är det dessutom bra med viss innovation, säger Ann Kalmner.
Hur bröden och tårtorna blev kan man se i Nordstan i eftermiddag. Där presenteras också vinnaren på tisdag klockan 15.