Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

WKndl4ANB7Ym3dLwAj0fmZD-vmE.jpg
Jimmie Åkesson kunde aldrig genomföra sitt EU-valmöte på Götaplatsen våren 2014. Den gången tog Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt avstånd från Ung Vänsters aktion. Bild: Adam Ihse / TT

Ung Vänster planerar att störa Åkessons torgmöte

Ung Vänster tänker inte låta Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson tala ostört i Göteborg. Via Facebook uppmanar Vänsterpartiets ungdomsorganisation folk att förstöra SD-ledarens torgmöte.

"Ta med dina polare, eventuella megafoner, och din kampvilja. Let's crash this party!"

Den 28 augusti kommer Jimmie Åkesson till Göteborg för att tala på Järntorget. Det uppskattar inte Vänsterpartiets ungdomsorganisation.

"Vill vi ha rasister som står oemotsagda på Järntorget här i Götet? Nej, såklart inte!" skriver Ung Vänster Göteborg och Bohuslän på sin Facebooksida, där man uppmanar alla som kan och vill att komma dit och störa "SD:s torgmöte så mycket det går, tex med megafoner och slagord, eller andra grejer som låter mycket".

Fogelklou: "ett demokratiproblem"

Jörgen Fogelklou, distriktsordförande för Sverigedemokraterna, tycker att det är ett demokratiproblem om Ung Vänster gör verklighet av sitt hot.

– Ung Vänster har all rätt i världen att komma och lyssna på vårt tal och att visa att de tycker annorlunda. Men om de stör mötet, då är det en annan sak, säger han.

Varför?

– Vi har mötesfrihet och att folk ska kunna ta del av vad andra människor tycker och tänker. Om man stör ett möte så det är omöjligt för människor att höra vad som sägs, då är det ett demokratiproblem.

Även inför EU-valet 2014 uppmanade Ung Vänster sina anhängare att störa Jimmie Åkesson när han skulle tala i Göteborg. Den gången slutade det med att SD-ledaren inte kunde genomföra mötet, och att Ung Vänster fick kritik av Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt: "Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möte då går man för långt, oavsett vilket parti det är", sa Sjöstedt till SVT då.

Partiet vägrar uttala sig

Den här gången vill Vänsterpartiet i Göteborg inte uttala sig om uppmaningen. Distriktsordföranden Adriana Aires låter via sin presskontakt Miriam Ryttge hälsa att man inte har någon kommentar "eftersom Ung Vänster är en fristående organisation".

Men vad tycker ni om metoden, generellt?

– Det får du ta med Ung Vänster. Vi uttalar oss aldrig om dem, säger Miriam Ryttge.

OK, men om ett demokratiskt parti, oavsett vad man tycker om det, har fått tillstånd att genomföra ett torgmöte måste väl ni kunna svara på frågan vad ni tycker om att någon, vem det än är, vill störa mötet?

– Nej, vår hållning att de är en fristående organisation som tar sina beslut. Vi uttalar oss inte om det.

Men det finns ju en principfråga i det här, kan ni inte ens uttala er om den?

– Nej.

Ung Vänster: SD ska inte ges utrymme

Amanda Nyberg är ordförande i Ung Vänster Göteborg och Bohuslän. Hon säger att man uppmanar till den här aktionen för att man inte tycker att det är okej att "SD:s rasistiska politik sprids öppet".

Hur ser du på demokratiaspekten, att ni begränsar deras mötesfrihet?

– Jag tror att normaliseringen av SD har påverkat debattklimatet negativt och att det gjort att alla inte vågar uttala sig öppet. Det har begränsat demokratin.

Hur ser du på den kritik som kom från Jonas Sjöstedt för fyra år sedan?

– Vi vill helt enkelt inte att SD ska ges utrymme. Det står vi fast vid.

Läs mer om Val 2018
Mest läst