Möte på Agnesbergs folkhögskola. Rektor Keith Palmroth, till höger, är inte överraskad av avslöjandet om registrering av romer.
Möte på Agnesbergs folkhögskola. Rektor Keith Palmroth, till höger, är inte överraskad av avslöjandet om registrering av romer.

Undervisningen låg nere på romsk skola

ANNONS
|

Skolan invigdes för sex år sedan av kronprinsessan Victoria. Till för två år sedan huserade den i Agnesberg då lokalerna blivit för små och flytten gick till Bergsjön.

83 elever varav 80 procent romer studerar här. Närmare hälften av dem är samlade i en undervisningssal när GP kommer på besök.

- Det känns som att vi gått tillbaka till nazisttiden då det gjordes listor på oss, sa Jony Knapik, elevrepresentant i folkhögskolans styrelse.

Varför finns små barn med på listan? undrade många.

- Så snart ett barn är fött räknas han som brottsling. Och är dömd för att han är rom, sa Knapik.

ANNONS

Tidigare under gårdagen hölls ett stormöte i aulan. Där fick skolans rektor Keith Palmroth kritik av eleverna för att inte ha varit nog kraftfull i sitt fördömande av registreringen när han intervjuades i tv.

- Jag är nog avtrubbad. Därför är det bra om eleverna engagerar sig och det kommer fram fler romska röster, sa Palmroth som tillade:

- Jag är inte överraskad av avslöjandet och jag tror att det hela är värre än vad som hittills kommit fram.

Utifrån egna erfarenheter av diskriminering, inte minst hos bostadsbolag, finns i elevgruppen en stark misstanke om att polisens register är spritt till andra myndigheter.

Krav

Under timmen med folkhögskolans elever presenterar de ett antal krav:

* Offentliggörande av namnen på listan. Skadestånd till alla.

* En utredning av vad och vem som ligger bakom, gjord av någon som inte har kopplingar till svenska staten.

* Straffa de skyldiga.

* Strukturförändringar i samhället med positiv särbehandling av romer.

För Keith Palmroth är det uppenbart att den så kallade romastrategin inte fungerat.

- Nu måste det ske något. Dialogen vi haft så länge med regeringen har inte lett till något. Diskrimineringsombudsmannen, DO, är tandlös. De 50 000 kronor som döms ut i böter är inte avskräckande.

ANNONS

Lars Lindgren på DO har under lång tid jobbat mot diskriminering av romer. Han anser att det inte skett några förbättringar de senaste tio åren.

- Romernas situation har inte utvecklats i samma takt som samhället i övrigt. Däremot har romerna mer kunskap och är medvetna om vad de kan göra om de känner sig diskriminerade. Men jag är inte övertygad om att diskrimineringen minskat, säger Lindgren.

DO har hittills i år tagit emot 525 anmälningar om etnisk diskriminering. Det är elva fler än under hela fjolåret.

Omkring var tionde anmälan görs av romer.

- Via våra kontakter med romska organisationer vet vi att romer utsätts för diskriminering i stor utsträckning. Långt ifrån alla gör en anmälan till oss, säger Clas Lundstedt, pressansvarig hos DO.

ANNONS