Undersköterskor i protest mot försämrade villkor

Fler arbetspass och mindre tid för återhämtning. Det är vad som kan vänta undersköterskorna i Norra Hisingen enligt ett nytt förslag från Göteborgs stad. Under tisdagskvällen vädrade de sitt missnöje inför stadsdelsnämndens politiker.

ANNONS
|

Det är ett nytt tjänstemannaförslag om ändrade arbetstider som har väckt upprördhet bland undersköterskorna i Norra Hisingen. Något som SVT var först med att rapportera om. Dagens tiotimmarspass för nattpersonalen föreslås kortas ner med en timme.

För att komma upp i samma antal arbetstimmar varje månad skulle undersköterskorna då behöva jobba fler pass – något som de menar skulle påverka deras återhämtning negativt.

– Vi accepterar inte att de drar ner våra timmar. Det skulle innebära både dålig arbetsmiljö och dålig återhämtning. Det finns också en risk att du inte kan sköta de boende på rätt sätt. När du är trött blir det större risker för att ta fel beslut, säger Marianne Bromberg vars nystartade Facebookgrupp på ett dygn samlat ihop närmare 150 medlemmar.

ANNONS

Under tisdagskvällen uppvaktade närmare 60 undersköterskor politikerna i Norra Hisingens stadsdelsnämnd under deras öppna förmöte på Selma Lagerlöfs torg.

– Vi vill ha in en skrivning om att nattarbetare ska jobba tio timmar för att det inte ska bli de konsekvenserna. Det finns inga lokala överenskommelser än. Men det är sådana här tjänstemannaförslag som kommer i vissa stadsdelar, säger Marianne Bromberg.

Kommunal kritiskt mot förslaget

Anna Skarsjö, ordförande för Kommunal Väst var på plats på förmötet på Norra Hisingen och ställer sig kritisk till förslaget att gå från 10 timmars arbetspass till ett på åtta eller nio timmar.

– För nattarbetarna innebär detta att man som heltidsarbetare kommer gå från 14 arbetstillfällen på en månad till 17 eller 18, och utan högre lön. Vi är starkt kritiska mot detta. Vi vet ju att utan ordentlig chans till återhämtning mellan passen så ökar sjukskrivningarna, detta ser vi ju gång på gång, säger Anna Skarsjö.

Anledningen till att förslaget kommit upp är för att man håller på att skriva om heltidsavtalet.

– Tidigare inbegreps inte nattpersonalen i dessa förhandlingar, men nu gör de det. Det är därför detta har blivit aktuellt. Problemen för personalen som man ser utöver hälsoskäl är att det blir påverkan i flera led. Dagpersonalen får börja en timme tidigare och får då svårt att lämna barnen på förskolorna när de ännu inte öppnat. Eller att kvällspersonalen får problem med att ta sig hem senare på kvällarna med kollektivtrafiken, säger Anna Skarsjö.

ANNONS

Göteborgs stad öppen för dialog

Sandra Hultén Johansson är områdeschef för Norra Hisingen. Hon menar att förmötet var bra och poängterar att det aldrig varit tal om åttatimmarspass utan endast nio och att det i dagsläget ligger i förhandling då inget är bestämt.

– Jag lyssnade och tog till mig på mötet. Jag sa också att jag gärna såg en utveckling av denna diskussion i ett annat forum för att fortsätta kunna ha en god dialog med alla parter. Och det kändes som att det togs emot väldigt väl.

Hon berättar vidare att fördelen med förslaget bland annat ligger i brukarens perspektiv då fler undersköterskor skulle kunna anställas med en omfördelning av timmarna.

– Men jag vill inte att de ska känna sig misstrodda av sin ledning. Vår vision är att alla led ska vara med och bli hörda. Det har rört upp mycket känslor detta och det ska inte dra ut på tiden. Det är av största vikt nu att vi alla måste lyssna till varandra och lägga upp en god plan.

ANNONS