UD: "Vi avråder på allra högsta nivå"

UD avråder från alla resor till Syrien och de svenskar som befinner sig där uppmanas lämna landet omedelbart.

ANNONS
|

Kriget i Syrien har nu pågått över sex år. Uppemot en halv miljon människor befaras ha dött, 22 miljoner behöver humanitär hjälp och hälften av landets befolkning är på flykt. Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet, väljer att inte uttala sig om hur lämpligt det är att i nuläget försöka bedriva handel med landet. Däremot konstaterar han att alla former av resor till Syrien kan vara förenade med livsfara – inklusive resor till Damaskus. – Säkerhetsläget i Syrien är så pass bristfälligt att vi avråder från alla resor och det är en avrådan på allra högsta möjliga nivå. Sammandrabbning och stridigheter förekommer i hela landet, även centrala Damaskus. Vi avråder från resor till många länder, men då är det ofta bara en liten del av landet det gäller. I Syrien är det hela landet det rör sig om, säger Patric Nilsson.

ANNONS

"Man kan inte förvänta sig någon konsulär hjälp"

För en dryg vecka sedan dog 16 personer i Damaskus i ett självmordsdåd. Även för de andra länder som nämns i ansökan, avråder UD från resor till ett stort antal områden. Det extrema säkerhetsläget får allvarliga konsekvenser för den som reser trots UD:s avrådan och sedan råkar illa ut. – Man kan inte förvänta sig någon konsulär hjälp från oss om något skulle inträffa. Med det menas att vi inte kan hjälpa någon som hamnar i nöd. Vårt konsulära uppdrag gäller visserligen även för Syrien, men även om vi skulle vilja kan vi oftast inte verka på sådana platser. Gazaremsan är ett annat exempel, säger Patric Nilsson.

Läget i Syrien fortsatt extremt

Det är inte förbjudet att resa till Syrien. Men inte ens grundläggande säkerhetsskydd i form av reseförsäkringar gäller för den som trotsar UD:s rekommendationer. – Det är givetvis varje enskild resenärs beslut. Men i och med vår avrådan upphör även din reseförsäkring att gälla. Så du kan inte räkna med assistans från försäkringsbolag heller, säger Patric Nilsson. Syrien är det land från vilket högst andel flyktingar beviljas asyl i Sverige – uppemot 90 procent. De resterande 10 procenten är antingen personer som drar tillbaka sin ansökan själva eller som skickas vidare till andra länder där det är meningen att de ska söka asyl. Den ovanligt höga andelen som får stanna jämfört med flyktingar från andra länder beror på att läget i Syrien är så extremt att hela befolkningen av Migrationsverket bedöms vara utsatt för vad som kallas "generellt våld". Svenskar som befinner sig i Syrien uppmanas av UD att – om möjligt – lämna landet omedelbart.

ANNONS

------------------------------------------------------------------------------------------------

Förtydligande till artikel om Syrienresa

Cajsa Malmström, projektledare för aghabani-projektet som GP skrivit om, framhåller att GP använt ett felaktigt citat i artikeln i papperstidningen fredag 13 oktober: ”att det inte är farligt att åka till Damaskus”. Projektledaren betonar att det självklart kan vara farligt under rådande krigssituation, samt att projektet följer UD:s rekommendationer och ställer in resan helt om UD så anser.

Projektledaren vill också förtydliga att målet inte är att kvinnorna ska återvända till Syrien. Målet är att stödja kvinnor från Syrien som är intresserade av frivillig återvandring/cirkulär migration att vara delaktiga i återuppbyggnaden i sitt ursprungslandgenom satsningar på entreprenörskap och eget företagande. Deltagarna ska få verktyg att fatta välgrundade beslut om sin framtid och finna en långsiktigt hållbar försörjning oavsett var de väljer att bo.

Kvinnor från Syrien i Sverige har själva varit med och tagit fram projektidén om import och försäljning av det tusenåriga syriska hantverket aghabani, betonar projektledaren.

ANNONS