Tyst manifestation mot människohandel

Drygt 400 personer gick i ett svartklätt, tyst led genom centrala Göteborg under lördagen för att manifestera mot människohandel. — Vi vill upplysa alla Göteborgare om att detta sker även i vår stad, säger arrangören Andrea Abrahamsson.

ANNONS
|

För fjärde året i rad arrangerades Walk for freedom i Göteborg, en tyst manifestation mot människohandel. Arrangörerna Andrea Abrahamsson blev engagerad i frågan efter att ha kommit i kontakt med den globala organisationen A21 i London för sex år sedan.

Organisationen har en vision om att avskaffa vad de kallar för det moderna slaveriet, både inom sexhandel och arbetsexploatering, världen över innan år 2021.

— Gick det att avskaffa den transatlantiska slavhandeln, så går det att avskaffa den slavhandel vi har i dag. Den är skapad av människor, så människor kan också avsluta den, säger Andrea Abrahamsson.

Arrangeras i hela världen

I år deltog 50 länder och 600 städer på alla fem kontinenter i Walk for freedom den 14 oktober och i Sverige genomfördes den i sex städer samtidigt. Walken kännetecknas av att alla deltagare bär svarta kläder och går helt tysta på rad.

ANNONS

I Göteborg har intresset och engagemanget ökat år för år, med 80 personer 2014 till drygt 400 deltagare i år. LÄS MER: Var fjärde barn finns officiellt inte

— Vi är som ett svart luciatåg, brukar jag säga. Det är mäktigt när man går så många i ett led på det sättet, man känner sig oändliga, säger Andrea Abrahamsson.

— Att vi går tysta gör att vi märks mer än om vi skrikit och eftersom det sker i så många städer över hela världen, är det som att jorden stannar upp och riktar sitt fokus mot de här frågorna idag, säger Evelina Sörensson, som även hon är med och arrangerar manifestationen.

"Sker i Göteborg varje dag"

Och tåget sticker helt klart ut. Bilar stannar, några tutar irriterat, ett gäng på en förbipasserande spårvagn filmar med sina mobiler. Många kommer fram eller stannar och tittar på tåget.

— Vi vill upplysa alla Göteborgare om att detta sker i vår stad men också i andra svenska städer. Majoriteten av den människohandel som finns i Sverige finns inom sexhandeln, vi vill att folk ska vara medvetna om att kvinnor och män säljs på gatan och i lägenheter även i vårt land, säger Andrea Abrahamsson. LÄS MER: Den fattiga världen sitter på våra gator

ANNONS

I ledet finns representanter från många håll och yrkesgrupper i Göteborg. Det är alltifrån personal från migrationsverket och socialtjänsten, till lärare, sjuksköterskor, studenter, unga mammor och pensionärer.

Camilla Olsson har jobbat i det internationella A21-nätverket långt innan organisationen kom till Göteborg.

— I dag jobbar jag mycket med att koppla ihop det stora nätverk av människor som brinner för denna typ av frågor, som organisationer, föreningar och kyrkor. Vi jobbar ofta i olika små öar, på varsitt håll, men den här walken är ett naturligt sätt att förenas runt något som känns angeläget för många, säger hon.

Gick genom Rosenlund

Manifestationen startade vid Haga kyrkoplan och gick sedan via Rosenlund, Kungsgatan och upp längst Avenyn. Att gå just den vägen var ingen slump.

— Det är starkt att gå på Rosenlundsgatan, en plats där det pågår människohandel varje dag. Det är gåshud över hela kroppen, varje steg vi tar symboliserar frihet för de här människorna, säger Evelina Sörensson. LÄS MER: Så kan utsatta områden bli attraktiva

På Götaplatsen avslutades manifestationen med ett tal av Marina Johansson (S), ordförande i social resursnämnd, om hur Göteborg arbetar mot människohandel. Också arrangörerna bjöd på brandtal och dans.

— Detta var bästa walken hittills! Sverige ligger i framkant när det gäller arbete mot prostitution, mäns våld mot kvinnor och människohandel i stort om du jämför med andra länder. Men vi har fortfarande mycket att jobba på här, även om vi ska vara stolta över hur långt vi kommit, säger Andrea Abrahamsson.

ANNONS

Fakta: Walk for freedom

  1. En tyst manifestation mot trafficking som arrangeras världen över den 14 oktober varje år.
  2. I år deltog 50 länder och 600 städer på alla fem kontinenter i manifestationen. I Sverige genomfördes den i sex städer, i Norge var det arton.
  3. Manifestationen kännetecknas av att alla deltagare bär svarta kläder och går helt tysta på rad genom städerna.
  4. Målet är att vända medvetenhet till handling, och representera de människor vars röst inte får höras.
  5. Walk for Freedom arrangeras av A21, en organisation som arbetar för att utrota människohandeln globalt.
ANNONS