Bryta barriärer. Politikerna Henrik Munck (MP), Kristina Palmgren (L), Jeanette Marmbäck, utvecklingsledaren Jeanette Marmbäck från Göteborgs stad träffade förändringsagenterna Selma Stafshede och Sarah Holmér Sposato.
Bryta barriärer. Politikerna Henrik Munck (MP), Kristina Palmgren (L), Jeanette Marmbäck, utvecklingsledaren Jeanette Marmbäck från Göteborgs stad träffade förändringsagenterna Selma Stafshede och Sarah Holmér Sposato.

Tynnereds unga visar vägen

Tynnered bygger nytt och gör en rejäl satsning framåt. Det är inget fel på gemenskapen, men gymnasieungdomar har inga ställen att "hänga" på.

ANNONS
|

Det har varit mycket dystra nyheter om kriminella gäng och skjutningar i Tynnered de senaste åren. Men Tynnered är så mycket mer än svarta rubriker – det ville de sommararbetande ungdomarna i Ung Handlingskraft som bor i Västra Frölunda förmedla till stadens politiker och tjänstemän via projektet My Hoods och bjöd in till en rundvandring från Briljantgatan, via Opaltorget, Grevegårdsvägen och tillbaka.

"Stor gemenskap"

Det finns massor av barn i Tynnered, gårdarna och lekplatserna är fulla. Och en av dem som har växt upp här är en av Handlingskrafts förändringsagenter, Amar Lagumdzija.

- Det finns stora öppna gårdar här och en stor gemenskap bland de boende, säger han och konstaterar att när man är barn och i yngre tonåren finns det mycket att göra och hitta på.

ANNONS

Själv spelade han mycket fotboll, men har mest ägnat sig åt att plugga på senaste året – han drömmer om att bli polis eller politiker.

Men när man går ut grundskolan och blivit lite för gammal för fritidsgården, finns det inga naturliga träffpunkter längre.

Han får medhåll från alla andra ungdomar i Handlingskraft som är med på rundturen. De skulle gärna se att man kunde umgås lite, oavsett var man bor.

- Vi är flera som bor i Näset som inte varit här så mycket och det vore bra om man kunde bryta de barriärerna och umgås mer över gränserna, säger Selma Stafshede.

Mycket nybyggen på gång

För att öka tryggheten har man i stadsdelen satsat mycket på att ansa buskage, klippa träd och se till att gatlyktorna lyser som de ska. Och det byggs till i stadsdelen som aldrig förr.

- Nyligen nyinvigdes aktivitetshuset och vid Opaltorget byggs det studentbostäder och många nya lägenheter, säger Henrik Munck (MP), ordförande i stadsdelsnämnden Västra Göteborg.

Men han är klart medveten om att allt inte bara varit ljust, glatt och trevligt på senare år.

- Skjutningarna är helt oacceptabla och polisen har lovat att öka sin närvaro i området, säger Henrik Munck.

Bara för några veckor sedan lades Tynnered till listan av de områden i landet som bedöms som särskilt utsatta av polisen. Områden som kännetecknas av kriminalitet och parallella samhällstrukturer.

ANNONS

- Samtidigt har vi kunnat se att statistiken för vardagsbrottsligheten har gått ner i Tynnered och här finns mängder av föreningar och kyrkor där de boende är aktiva, säger Henrik Munck.

Skolan vägen framåt

En av vägarna framåt går via skolan – och att höja studieresultaten för fler. Tidigare i år beslutades det att Tynneredsskolan skulle läggas ner, efter att antalet elever som nått godkänt resultat i alla ämnen bara var 44 procent höstterminen 2015.

- Det är bättre att det blir en större spridning på skolor för eleverna så att alla kan få en jättebra utbildning, säger Sarah Holmér Sposato.

Modi Masri, var en av dem som gick på Tynneredsskolan – han har bra betyg och ska börja läsa naturvetenskap på Hvidtfeldska till hösten, men har ännu inte bestämt sig för vad han ska bli när han "blir stor".

- Tja, läkare kanske, eller ingenjör, eller jobba på Volvo, säger han med ett garv.

När turen var slut konstaterade Sofia Templin att tre av stoppunkterna var platser där det skjutits i stadsdelen. Så sent som i höstas sköts två bröder till döds här. En av dem var 16 år.

- Han gick i nian på Tynneredsskolan, säger Sofia Templin.

ANNONS