TV: Jorden runt- seglare går i land

ANNONS
|

Att segla jorden runt har varit Peter Lutzes dröm sedan han var tio år. Tanken från början var att han skulle segla med sin pappa, men efter att jobb och familj kommit emellan dröjde det till dess att han träffade Ulla för 17 år sedan.

– Då frågade han mig om jag ville följa med och efter att ha funderat ett tag sa jag ja, berättar Ulla Lutze.

De köpte en båt för långsegling 2000, en drygt 13 meter lång RW 41. Ulla hade inte seglat mycket innan och att segla en så här stor båt var något nytt även för Peter.

ANNONS

– Vi har känt oss oerfarna när vi varit ute men tillslut märker man att folk kommer fram och frågar oss om båtar och segling, så något borde vi ha lärt oss, säger Peter.

När det var dags att resa tog Ulla ut ett friår från sitt jobb som arbetsterapeut och Peter, som drivit egen byggfirma lät den vara vilande.

– Vi var ute ett år först, sen åkte vi hem och jobbade och då sa jag upp mig, säger Ulla.

Men de har fortsatt att komma hem och jobba emellanåt, några månader och upp till ett halvår.

– På så sätt har vi hållit kontakten med familj och vänner, det har varit viktigt för oss. Det är också anledningen till att vi haft råd att vara ute så länge, säger Peter.

Det är mycket som kan hända när man är ute och seglar och vädret kan variera kraftigt.

– Det gäller att hela tiden tänka i förväg. Till slut sker det automatiskt, som om man har ett sjätte sinne, säger Peter.

De har klarat sig undan allvarliga materiella skador trots segling i svårt väder. Även faror som tjuvar på båten har de klarat sig undan.

– Stölder är vanligast i Västindien, men det har inte hänt oss. Däremot har vi träffat många som råkat ut för det, säger Ulla.

ANNONS

Kärleken mellan Ulla och Peter har också klarat sig genom alla år, trots att de levt inpå varandra hela tiden.

– Om det uppstår något problem måste man reda ut det direkt, det går inte att bära runt på saker, säger Peter.

Resan har gått över Atlanten via Panamakanalen till Stilla havet och sedan via Indiska Oceanen tillbaka till Atlanten. Nu väntar nya äventyr, ett liv på båten byts mot ett liv i Italien.

– Vi har köpt ett hus där som är byggt 1650. Det ska renoveras för att vi ska kunna bo där, säger Peter.

– Men det är lite nervöst att anpassa sig till ett liv på land, innan har vi bara kunnat dra upp ankaret och byta plats om vi inte gillat våra grannar, säger Ulla.

ANNONS