Två nya partier med helt olika sammansättning

Två nya partier kliver in i fullmäktige. Centerpartiet med den yngsta gruppen och Demokraterna med den äldsta.

ANNONS
|

Medelåldern i kommunfullmäktige är 45,3 år och de flesta partigrupperna ligger ganska nära snittet. Men de två nya partierna skiljer ut sig i var sin ände av skalan.

Nystartade partiet Demokraternas fullmäktigegrupp är äldst, med en medelålder på 52 år.

Jan-Olof Ekelund, 60, är en av de nya ledamöterna och partiets presstalesman. Han tycker att det positivt att partigruppen har ålder och erfarenhet.

LÄS MER:Äldst och yngst i nya kommunfullmäktige

Ser det som en styrka

– Jag tror att det är en stor fördel och det beror på att vi har flera representanter från näringslivet, både småföretagare och storföretagare. Det ser jag som en styrka, säger han.

Han konstaterar också att det ser lite annorlunda ut i de kommunala bolagens styrelser. Där är medelåldern högre – 56 år, så där skulle Demokraternas fullmäktigegrupp sänka snittet.

ANNONS

Vad hoppas du att ni ska kunna bidra med?

– Sådant som man lär sig i arbetslivet och i näringslivet, hur saker och ting fungerar. Vi kanske inte är fullt så ideologiska, utan tittar mer på sakfrågorna och kan bidra med kompetens och erfarenhet.

Ett nytt C tar plats

Centerpartiet är inte helt nya i Göteborgs kommunfullmäktige. Istället är partiet tillbaka efter ett par mandatperioders frånvaro. Under den tid man varit borta har partiet genomgått ett generationsskifte och gjort en omstart med nya och yngre drivande krafter.

Ordförande i Centerpartiet i Göteborg är Emmyly Bönfors, 30, som också tar plats som gruppledare i kommunfullmäktige. De övriga två ledamöterna är Naod Habtemichal, 23, och Sabina Music, 33.

Snittåldern för gruppen hamnar på 29 år.

– Det känns som en väldigt rolig grupp att arbeta med. Vi är en väldigt bra blandning med olika erfarenheter och olika yrkesbakgrund. Det kommer att bli en bra mix, säger Emmyly Bönfors.

Har inte fördelat arbetet

Hur de kommer att dela upp ämnesområdena mellan sig är ännu inte helt klart. Förhandlingar inom Alliansen kommer att avgöra vilka nämnder de olika ledamöterna hamnar i, men de har med sig lite olika kunskaper in i rollen som fullmäktigeledamöter.

Naod Habtemichael är student och ordförande för studentorganisationen Centerstudenter, Sabina Music är byggnadsingenjör, Emmyly Bönfors utbildad lärare och har ett visst intresse för de frågorna.

ANNONS

– Det är en ambitiös grupp och vi kommer att ta oss an det här med stor entusiasm.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS