Två anhållna efter razzia mot gym

ANNONS
|

De båda misstänks, enligt polisen, för att ha sålt mer än 50 000 enheter dopningspreparat. Som GP uppgav i går togs 35 män, i åldrar mellan 18 och 25 år, med för provtagning. Husrannsakan gjordes i 16 hem. Resultaten av dopningstesterna dröjer i upp till två månader.

–Alla som lämnat positiva provsvar blir kallade till förhör om tio veckor, säger Magnus Adriansson på narkotikapolisen, som planerade onsdagens tillslag.

Han beskriver den stora polisinsatsen som ”mer lyckad än väntat”.

Bland gymmen som utsattes för tillslagen är meningarna delade, med Exhale och Sportlife som extremerna. Fem av Sportlife-kedjans gym, i Göteborg och Ale, fick polisbesök.

ANNONS

Jenny Lundgren, regionchef för Sportlife i Göteborg, välkomnar polisen och ser gärna att de ofta besöker kedjans gym.

–Jag ser polisens kontroller, eller razzior, som en förmån som ger tyngd åt vår antidopningspolicy. De hjälper oss att hålla gymmen rena.

Hur stora är problemen med steroider på era anläggningar?

–Det är svårt att säga. Jag upplever inte att vi har så stora problem. Vi har ständigt personal på plats och vid minsta misstanke stänger vi av medlemmen, omgående. Det tror jag gör att många som använder anabola söker sig till andra gym, säger Jenny Lundgren, som uppger att ”en handfull” personer stängts av på grund av dopning från Sportlife i Göteborg under det senaste året.

Martin Naess äger Exhale, känt ”byggargym” i centrala Göteborg. Han uppger att han polisanmält polisen för tillslaget på onsdagskvällen.

–Jag accepterar inte att det kom in 20 poliser och var otrevliga mot min personal, säger han.

Var du på plats?

–Nej. Min personal ringde mig och sa att de var 20.

GP var på plats vid tillslaget: poliserna som deltog var åtta stycken. De uppträdde lugnt, utan att höja rösterna och det hela var över på en kvart.

Även om dopningsproblemet fortfarande är mycket utbrett på gymmen, har något hänt sedan narkotikapolisens första samordnade dopningsrazzia i april 2009, berättar en polis som var med också i onsdags:

ANNONS

–Nu gömmer de undan grejerna. Då låg det sprutor i papperskorgarna på gymmen och hemma hos killarna låg preparaten framme, säger han.

I december 2009 gjordes tillslag över hela landet, och i Spanien, mot ett nätverk som tillverkat, smugglat och sålt miljontals doser steroider. 54 personer åtalades för grova brott. Rättegången i Sundsvalls tingsrätt startade 1 november och beräknas pågå till 9 juni.

I härvans Göteborgsdel står nio personer inför rätta. Sju av dem tränade eller praktiserade på Exhale. En av dem är ”Mikael”, världsstjärna i bodybuilding. Enligt åklagaren, Marina Amonsson, är straffvärdet för hans brottslighet ”i vart fall åtta års fängelse”.

Ett idolfoto på ”Mikael” hänger fortfarande på väggen i Exhales träningshall.

Minst 10 000 svenskar är beroende av dopningsmedel.

Enligt en färsk studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset löper dopningsberoende en tio gånger högre risk att dö i förtid.

Till detta finns en lång rad dokumenterade hälsorisker som högt blodtryck, svår acne, hjärtsjukdom, depression, testikelförtvining, klitoristillväxt.

17 gym ingick i dopningsrazzian under onsdagskvällen.

Av dem ligger nio i Göteborg: Exhale, Sportlife på Vårväderstorget, Almedal, Stigs center och Gustav Dalénsgatan, New body fitness i Torslanda, Crudo Esperantoplatsen, SKF Kristinedal samt Life i Gårda.

I övriga länet ingick Sportlife på Ale torg, Life i Lerum, Hälsostudion Lidköping, Sirius gym Lidköping, IS Fitness gym Alingsås, Swedgym Borås, ES Sportcenter Borås samt Friskis & Svettis Borås.

ANNONS