Tusentals cyklister intar Göteborg

Under fredagskvällen drog den årliga cykeltävlingen Göteborgsgirot igång med en tävling för hundratals elitcyklister mitt på Avenyn. Men det är under lördagen folkfesten drar igång på riktigt - då ska tusentals motionscyklister cykla i och runt Göteborg.

ANNONS
|

För femte året i rad arrangeras Göteborgsgirot, ett cykellopp som ärtänkt att binda samman Göteborg och alla cykelintresserade. 2012 föddes idén och redan första året hade man 4 000 deltagare.

Under fredagskvällen startade cykelfesten med en Grand Prix-tävling på en 1,1 kilometer lång bana mitt i centrala Göteborg där omkring hundra elitcyklister tävlade mot varandra under 50 minuter. DanskaCecilie Uttrup anses vara bland världens absolut främsta i hennes ålder, och det var hon som blev vinnaren i damernas tävling.

Med en seger och det här vädret måste du fått ett bra förstaintryck?

– Ja verkligen!All publikvar fantastisk och Göteborg är verkligen jättefint med vattnet och spårvagnarna.

ANNONS

Även vinnaren på herrarnas sida, Jacob Wihk, var imponerad av arrangemanget.

– Det är mitt i staden och publikvänligt, fler sådana här tävlingar till cyklingen, säger Jacob Wihk från Stockholm.

Tusentals deltagare

Över 6000 personer har anmält sig till årets lopp - och vädergudarna ser ut att vara på cyklisternas sida. Sol och cirka 20 grader väntas under lördagen. Ett väder som är perfekt för att cykla i och runt Göteborg i de olika loppen som arrangeras.

– Det jag gillar mest med Göteborgsgirot är just att det är ett stadsgiro, säger Jim Berg, elitcyklist och ambassadör för Göteborgsgirot, som GP tidigare har intervjuat.

– Det är faktiskt något som är ganska ovanligt och lite annorlunda, men på ett positivt sätt. Man cyklar runt stan, man cyklar i stan, och man har både start och mål mitt inne i stan. På många andra lopp så är man antingen i jättesmå städer, mitt ute på en åker eller mitt ute i skogen. Här är man mitt i en stor stad och kör, och det är den absolut häftigaste delen i det hela, säger Jim Berg.

Flera olika lopp

Göteborgsgirot bestårav en rad olika lopp. På lördagen fortsätter tävlingarna och då med ett landsvägslopp på 140 kilometer som är öppet för både elit och motionär,halvgirot på 35 kilometer och de 70 kilometer långa Stadsgirot för motionärer. För de små finns ett lopp på 5 kilometer och föredrarman skog och grova däck före snabbcyklad asfalt finns också det 50 kilometer långa mountainbikeloppet Bra Bil XC MTB.

ANNONS

Påverkar trafiken

Eftersom de olika loppen hålls i flera delar av staden påverkas bil-, cykel- och kollektivtrafik, enligt Trafikkontoret. Under fredagskvällen stängs området kring Avenyn av för trafik mellan klockan 17 och 20.

Under lördagen, då de flesta tävlingarna hålls, påverkas trafiken på flera håll. Stadsgirot och Göteborgsgirot startar under förmiddagen på Heden, som är både start- och målgång. Eftersom loppet går genom hela staden innebär det begränsad framkomlighet längs bansträckningen.

Så påverkas trafiken

Fredag:Området kring Avenyn stängs av för trafik mellan klockan 17.00 och 20.00.Bussarnaupp för Avenyn och vidare förbi Götaplatsen påverkas tillfälligt medan spårvagnstrafiken går som vanligt.

Lördag:Göteborgsgirot och Stadsgirot startar mellan klockan 9.00 - 11.15 från Heden.Klockan 13.00 startar Halvgirot från Gårdsten.

Levgrensvägen vid Nya Ullevi är avstängd för trafik klockan 11.00 - 17.00. Infart till Ullevigaraget sker via Ullevigatan.

Biltrafiken från Sankt Pauligatan mot Willinsbron via Rantorget stängs av när loppen pågår. För att komma till och från Norra Gårda kör du via Svingeln.

Sten Sturegatan mellan Parkgatan till Bohusgatan är stängd för trafik klockan 7.00 - 17.00.

Var uppmärksam och ta det försiktigt på Delsjövägen och Danska Vägen där cyklisterna korsar, välj om möjligt annan väg.

Söndag: MTB-loppet startar från Heden klockan 12.00 och målet stänger klockan 17.00 (MTB - MounTainBikes). Även Barngirot arrangeras idag.Barngirot har sin bansträckning Heden – Södra Vägen – Nya Allén – Sten Sturegatan – Heden.

Levgrensvägen vid Nya Ullevi är avstängd för trafik klockan 11.00-17.00. Infart till Ullevigaraget sker via Ullevigatan.

Biltrafiken från Sankt Pauligatan mot Willinsbron via Rantorget stängs av klockan 11.00-17.00. För att ta dig till och från Norra Gårda kör du via Svingeln.

Sten Sturegatan mellan Parkgatan och Bohusgatan är stängd för trafik klockan 7.00-17.00

Var uppmärksam och ta det försiktigt på Delsjövägen och Danska Vägen där cyklisterna korsar, välj om möjligt annan väg.

Källa: Trafikkontoret,Göteborgs Stad.

ANNONS