Tuffa hinder genom eld och ström: "Det är skönt efteråt"

Åtta kilometer i blöta kläder genom en backig terräng. Över eld, genom ström och ytterligare 23 tuffa hinder. Rickard Edström var en av dem som tog sig genom hela banan i Slottsskogen.

ANNONS
|

4 500 personer från 18 år och uppåt var anmälda till Tough Vikings hinderbanelopp i Slottsskogen. Klockan tio på lördagsförmiddagen gick den första starten och tio över tre på eftermiddagen sprang de sista deltagarna i väg.

Mängder av folk hade tagit sig till Slottsskogen. En del för att promenera, njuta av solskenet och titta på medan andra kämpade över, genom och under hindren.

Lerig och lättad

Rickard Edström från Göteborg var en av dem som var med och kämpade. På en och halv timma tog han sig genom hela hinderbanan. Efteråt är han lerig, lättad och en vikingamedalj rikare.

– Ja, det är skönt nu efteråt, säger han. Det var jobbigare än jag trodde och jag har inte tränat så mycket innan som jag borde ha gjort.

ANNONS

Det var första gången han genomförde ett hinderlopp och han hade inte räknat med att det skulle vara så mycket uppförsbackar. Förutom backarna var hindret med ishinkar den största utmaningen, säger han.

– Att ta sig upp för rampen, som är fem och en halv meter hög, var också tufft. Men jag klarade det med en gång, så det är jag nöjd med, säger han och väntar på att bli avspolad från den värsta leran.

– Sen ska jag åka hem och ta en varm dusch och en öl.

Elhinder

Det var fjärde gången Tough Viking anordnade loppet i Slottsskogen.Och det har blivit allt populärare, berättar Jan Klint, som är med och arrangerar loppet.

– Folk gillar det, säger han. Det är en tuff tävling och det är vad man vill ha.

Elhindret, där deltagarna springer genom strömförande rep är det mest kontroversiella på hela banan. Det går inte att ta sig genom det utan att få stötar. De som har hjärtproblem och gravida kvinnor ska definitivt inte utsätta sig för det.

– Men vi hade en omröstning på Facebook om huruvida vi skulle ha med elhindret eller ej och de flesta ville ha med det. Om vi tog bort det skulle det nog bli ett ramaskri, säger Jan Klint.

ANNONS

Armhävningar i stället

För eliten tar loppet cirka 45 minuter. I övrigt är det en stor spridning på tiderna. Och för den som av en eller annan anledning inte klarar något av hindren finns det utvägar.

– Då finns det alternativ. Det kan till exempel, handla om att man får göra ett antal armhävningar i stället, säger Jan Klint.

Men styrka, inte minst i armar och händer krävs för att klara flera av hindren. Dessutom gäller det att tänka på hur man klär sig. Långa tights och långärmad tröja, i tight och funktionellt material rekommenderas eftersom kläderna garanterat kommer att vara blöta under större delen av loppet.

Fakta: Tough Viking

  1. Åldersgränsen för att delta är 18 år
  2. Arrangeras bland annat i Göteborg och Stockholm
  3. Banornas längd varier från 8 km till 15 km. Varje bana är unik
  4. Det finns tre olika klasser herr, dam och lag.
ANNONS