Trots totalförbudet – flera larm om grillning

Sedan det totala grill- och eldningsförbudet infördes under onsdagen har polisen fått in 18 larm om olovlig eldning. I tre av fallen har polisen tagit upp en anmälan om överträdande av eldningsförbudet och lämnats till åklagare.

ANNONS
|

Klockan 16.00 på onsdagen infördes ett totalt eldningsförbud i Västra Götalands län. I samband med de meddelade polisen att man rapportera de som bryter mot förbudet och att ett överträdande kan leda till böter och under vissa omständigheter även fängelsestraff.

Redan på förmiddagen dagen efter uppger polisen att man har fått 18 samtal om olovlig eldning. I tre av fallen har polisen tagit upp anmälningar.

– En i Biskopsgården, en i Partille och en i Halmstad. De har grillat i anslutning till sin bostad,, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Det totala eldningsförbudet innebär att man inte får elda eller grilla, inte ens på egen tomtmark. Det är alltså detta som de anmälda personerna har brutit mot. Brottsmisstanken är överträdande av eldningsförbudet, vilket ligger under huvudlagstiftningen om skydd av olyckor.

ANNONS

LÄS MER: Polisens hårda tag – bötfäller den som grillar

De resterande 15 larmen till polisen har inte lett till någon anmälan.

– Detta är inte en högprioriterat ärende. Det är en straffbar gärning men vi prioriterar ärenden som rör personers liv och hälsa. Vi åker inte dit med en hink i första hand utan rekommenderar de som ringer att säga till de som eldar att det är totalt eldningsförbud och det har fungerat i de flesta fallen, säger Hans Lippens.

Att tre specifika fall har blivit anmälda kan vara en slump.

– Det kan vara så att det lyckligtvis var en polisbil i närheten. Eller att grannen inte vågade gå över och säga åt dem att släcka branden, säger Hans Lippens.

Enligt honom har de ännu inte bötfällt de som har anmälts.

– Det går till en åklagare för rättslig prövning. Eftersom det är helt nytt med ett sånt här totalförbud så finns i dag ingen rättspraxis. Så hur det blir framöver, det vet vi inte än, säger Hans Lippens.

LÄS MER: Totalt eldningsförbud i Västra Götaland

ANNONS