Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
Bild: Julia Bäck Jonsson

Trots avhoppet – Rydén (M) kandiderar fortfarande till riksdagen

Det moderata kommunalrådet Maria Rydén kandiderar fortfarande för en plats i riksdagen. Det trots att hon tvingats lämna sina kommunala uppdrag efter avslöjanden om privata resor på betald arbetstid. Det skriver GT.

Göteborgsmoderaternas tidigare ordförande Maria Rydén avgick med omedelbar verkan i januari, efter GT:s avslöjande om att hon gjort privata resor på betald arbetstid och felaktigt förnekat att hon har handlat för bonuspoäng som hon har samlat ihop på resorna. Hon lämnade då alla sina kommunala uppdrag.

Nu skriver tidningen att hon trots detta fortfarande har kvar sin andraplats på riksdagslistan.

Det var Lisbeth Boëthius, sammankallande i göteborgsmoderaternas valberedning, som i höstas föreslog Maria Rydén som partiets andranamn. Men nu ifrågasätter hon det faktum att Rydén fortfarande kandiderar.

LÄS MER: Maria Rydén (M) avgår med omedelbar verkan

– Vi var tydliga med att vi inte hade förtroende för Maria i kommunfullmäktige. Och det var en enad grupp som menade på att hon skulle lämna alla sina kommunala uppdrag. Det är klart att vi ifrågastäätter om förtroendet finns kvar för riksdagsarbetet om det inte finns för det kommunala arbetet. Det är min ståndpunkt i det här läget, säger hon.

Hon vill dock poängtera att även politiker ska kunna begå misstag:

– Man ska kunna göra fel och ändå ha en plats i politiken. Jag tycker inte att detta har den digniteten att Maria för all framtid ska vara bortkopplad från politiken. Hon har trots allt en framtid i det interna politikarbetet.

Det är endast förbundsstyrelsen som kan ändra en vallista som beslutats genom ett nomineringsmöte. Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson har hittills sagt att man avvaktar i den frågan.

GP söker både Johnny Magnusson och Maria Rydén för en kommentar.

Mest läst