Trots anklagelserna - Fogelklou kvar efter maktkampen

ANNONS
|

Riksdagsledamoten och tidigare ordföranden för SD i Göteborg, Mikael Jansson, har under vintern öppet kritiseratJörgen Fogelklou och utryckt ett missnöje över att partiet på lokal nivå enligt honom är extremt toppstyrt.

Jansson har menat att en liten krets sköter allt och att andra personer stängs ute.

– Nuvarande ledarskapet har inte klarat av att skapa tillväxt i distriktet. Man stänger ute vissa personer. I hela landet har medlemstalet exploderat, men här har de aktiva har nästan minskat i antal, har Jansson bland annat sagt tillGP.

Jansson: "Mycket som inte fungerar"

Under vintern har också en kampanjfilm laddats upp på Youtube där MikaelJanssons falang beskriver hur det skulle bli ordning på SD i Göteborg med honomsom ordförande.

ANNONS

– Den här styrelsen har styrt i två år och det känns som en kompetenskollaps. Det är mycket som inte fungerar, saMikael Jansson nyligen.

Efter en votering under SD Göteborgs årsmöte under lördagen står det dock klart attJörgen Fogelklou gick segrande ur maktkampen med 106röster mot Mikael Janssons 44.

Under vintern har även SD:s kassör Lars Hansson kritiserats av Mikael Jansson. Efter en granskning i GP avslöjades Hansson i mars förra åretmed att haanvänt partiets pengar för gynna sina barn.

GP:s granskning avpartiets interna bokslut visade bland annat att partipengar gått till att köpa och laga hans dotter Lotta Hanssonsbil, till att köpa catering från hans son Alexander Hansson (SD), samt till inköp av en motorcykel som Lars Hansson senare köpte loss för ett förmånligt pris.

Efter avslöjandena tillsatte Hansson och partiledningen en särskild grupp medsyfte att hitta och straffa GP:s källor.

– Lars Hansson försöker besluta allt på egen hand och motarbetar alla som har andra åsikter. Han accepterar inte andra åsikter. Det är ett problem, har Mikael Jansson sagt.

Även Hansson fick nytt förtroende

Under årsmötet fick även Lars Hansson nytt förtroende i styrelsen av medlemmarna -trots attäven partiets revisorer anmärkt på hur bokföringen hanterats.

Lars Hansson har själv inte velat kommentera vare sig kritiken om toppstyre eller revisorernas kritik.

ANNONS

– Jag uttalar mig inte till pressen om interna angelägenheter. Aldrig någonsin. Vi har en kommunikationsplan och den följer vi, harhan tidigare upprepat för GP.

När GP når utmanaren Mikael Jansson efter lördagens årsmötet vill han tona ner sin tidigare kritikmot partiledningen. Han uppger att han trots förlusten nu ställer sig bakom den nyvalda styrelsen.

– Jag kan väl säga så här att Jörgen Fogelklouvann tydligt och att hans linje har stort förtroende i partiet lokalt. Jag önskar honom lycka till, säger Mikael Jansson.

Du har ju tidigare varit kritisk gällandehur partiethar letts i Göteborg och utrycktatt det har varit extremt toppstyrt, hur ser du på framtiden nu när Jörgen Fogelklou får fortsatt förtroende?

– Nu har vi precis haft ett årsmöte och dågäller det att den nya styrelsen får chansen att arbeta. Alla som jag vet stödjer styrelsen. Strax innan ett årsmöte kan det finnas nya uppsättningar, men nu har vi haft årsmötet och då stödjer jag styrelsen, säger Mikael Jansson.

Hur ser du på att Lars Hansson får fortsatt förtroende i styrelsen?

– Jag vill inte kommentera det i och med att Lars Hansson sitter kvar i styrelsen. Jag avstår att kommentera det, säger Mikael Jansson.

Den omvalde ordföranden Jörgen Fogelklou menar att lördagens årsmötet visar att den interna kritiken mot hur partiet har letts i Göteborg inte haft någon starkare förankring bland SD:s medlemmar.

ANNONS

– Det är så här att vi har 900 medlemmar. 150 kom på årsmötet. Det brukar vara så att de som är nöjda inte kommer på årsmötet. De har annat för sig. Det var en ganska liten klick människor som höll med Mikael Jansson skulle jag säga. Jag förstår inte riktigt missnöjet, sägerJörgen Fogelklou.

Hur ser dinoch Mikael Janssons relation ut nu efter årsmötet, kommer ni att gräva ned stridsyxan?

– Mellan mig och Mikael har det aldrig funnits något personligt. Vi har inte haft stridsyxan uppe någon gång. Jag pratade med Mikael inför det här och välkomnade hans kandidatur någonstans och vi tog i hand både innan och efter mötet.Att det finns en intern opposition tror jag bara är nyttigt. Det visar att man inte kan luta sig tillbaka och att det alltid finns någon som jagar en. Det tror jag är sunt både på riks- och lokal nivå.

Att även Lars Hansson får nytt förtroende visar enligtJörgen Fogelklou att partiets medlemmar har förtroende för honom - trots uppgifter om att han fifflat med partiets pengar.

– Han är invald av våra medlemmar som har gett honom fortsatt förtroende och då är det klart att jag har det också, sägerFogelklou.

ANNONS

Finns det något som du som ordförande har tagit till dig av kritiken från bland andraMikael Jansson kring hur SD i Göteborg har styrts?

– Revisionen har påpekat ett antal förbättringssaker. Det har den sittande styrelsen tagit till sig och redan påbörjat ett förbättringsarbete kring. Det är i första hand rent organisatoriska saker och det har vi redan förbättrat och den avgående styrelsen har också lagt förslag till den nyvalda styrelsen, oavsett hur den skulle ha blivit, kring vad man tycker att den nya styrelsen ska göra, sägerJörgen Fogelklou.

ANNONS