Bildbevis från terrormålet som avgjordes i Göteborgs tingsrätt nyligen.
Bildbevis från terrormålet som avgjordes i Göteborgs tingsrätt nyligen.

Tre till begärs häktade i terrormål

I terroristmålet dömdes två män nyligen till livstids fängelse. En film var det avgörande beviset. Bildmaterialet leder nu till att ytterligare tre män begärs häktade i sin frånvaro. Samtliga har växt upp i Göteborgsområdet.

ANNONS
|

Häktningsframställan gäller medhjälp till terroristbrott i Syrien, i april eller maj 2013. Två av de misstänkta är födda 1990, den tredje 1987.

I den svenska folkbokföringen har de allihop skyddade adresser och de står dessutom som utvandrade alternativt obefintlighetsregistrerade.

Enligt en kartläggning i Expressen i fjol skall två av dem ha stupat i strider i Mellanöstern under våren 2014. Den tredje förmodas alltjämt vara vid liv.

Enligt chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström finns det dock inte några bekräftade uppgifter på att någon av dem verkligen skulle vara död.

Två av männen kommer från Bergsjön, den tredje från Angered.

Det är också de två stadsdelar från vilka flest unga män rekryterats till islamistiska extremiströrelser.

ANNONS

Det är det omdiskuterade filmavsnittet från terroristrättegången i tingsrätten, som ligger bakom häktningsbegäran.

- De tre har identifierats utifrån samma film, säger åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström till gp.se.

Hon tillägger:

- Dom finns med, rör sig runt på platsen där två män avrättas. Men det är ingen av de tre som så att säga håller i knivarna.

Häktningen är steg ett i en process. Därefter handlar det om att utfärda en internationell efterlysning. Då kan de gripas så fort de visar sig på europeisk mark, för vidare utlämning till Sverige.

Det är Säpo som har stått för identifieringen av personerna som förekommer i de olika filmklippen.

- Det är tolv, kanske tretton, olika individer som syns i filmen, konstaterar Agnetha Hilding Qvarnström.

Hittills är sålunda hälften av dem igenkända och namngivna.

Först de tre som figurerade i den tidigare utredningen – varav två dömdes till livstids fängelse – och nu alltså ytterligare tre.

- Det är domstolen som ska avgöra om identifieringen är tillräcklig av de tre vi nu begärt ska häktas, säger Agnetha Hilding Qvarnström.

Endast en av de aktuella männen förekommer i belastningsregistret. Han fälldes som tonåring för bland annat misshandel, olaga hot, stöld, rån och övergrepp i rättssak.

ANNONS

ANNONS