Tre riksdagspartier i farozonen – jämnt mellan blocken

Med ett halvår kvar till valet ser det ut att bli oerhört jämnt mellan blocken. Tre partier befinner sig dessutom i farozonen för att åka ur riksdagen. Allra värst ser det ut för Kristdemokraterna.
– De syns väldigt lite överhuvudtaget, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén.

ANNONS
|

Mörkast ser det ut för Kristdemokraterna och Miljöpartiet som båda hamnar under riksdagsspärren enligt månadens GP/Sifo. Miljöpartiet hade 4,6 procent av väljarnas stöd i februaris väljarbarometer men har fallit ner till 3,8 procent. Förändringen hamnar dock inom felmarginalen och är inte statistiskt säkerställd.

Det finns även anledning för Liberalerna att vara oroliga.

– Det är tre partier som är i närheten av spärren och det finns en hel del utmaningar här, säger Toivo Sjörén, Sifos opinionschef.

Kristdemokraterna får tre procent av väljarnas röster. Trots flera försök har man alltså inte lyckats vända opinionen.

– Dels syns de väldigt lite överhuvudtaget. Och de har ingen riktig profilfråga. Deras profil är väldigt utsuddad, menar Toivo Sjörén.

ANNONS

Inte självklart med stödröster

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet, menar att det inte är någon självklarhet att Kristdemokraterna räddas av moderata stödröster i valet.

– Det handlar om att man identifierar alliansen som ett tydligt alternativ och just nu ser det inte ut att vara lika tydligt som 2010 och 2014. Hamnar de i interna konflikter eller visar de enad front? Ju mer enat alliansen är desto lättare blir det att stödrösta på KD, säger han.

Sverigedemokraterna har sedan en tid tillbaka stannat av i opinionen, men är fortfarande tredje största parti. 15,9 procent av väljarna hade lagt sin röst på partiet i dag.

Parlamentariska läget består

Partiets stabilitet i kombination med att det inte finns någon märkbar skillnad mellan alliansen och de rödgröna gör det sannolikt att det parlamentariska läget kvarstår.

– Regeringsfrågan blir hopplös att diskutera eftersom inget av de traditionella blocken får 50 procent av rösterna. Så länge man har det så är diskussionen förgiftad av hur man hanterar relationen till Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors.

Samtidigt har väljarkåren visat en ovilja att röra sig över blockgränserna. Det gör inte situationen enklare för partierna.

– Vi är inne i en intensiv valrörelse, med många utspel från partierna, men det får väldigt liten effekt på väljarna. Det är väldigt svårt att veta vad som ska komma. Väljarna kommer inte formera sig och lösa en majoritet åt de traditionella blocken.

ANNONS

– De flesta partierna har redan hamrat in sina budskap och kommer att fortsätta att göra det. Då fastnar men lätt på samma teman och då blir det små rörelser, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS