Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Polisen fick kontakt med den misstänkta bilen och beslutade att lägga ut en spikmatta – något som slutade med en kollision. Bild: Johan Nilsson/TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Tre poliser skadade efter biljakt

  Två personer har gripits misstänkta för två smash and grab-kupper i natt.
  Efter en vild biljakt greps de misstänkta samtidigt som två andra personer flydde till fots.
  – Bilen som vi nu har beslagtagit kan kopplas ihop med ett 20- till 30-tal inbrott i Göteborgsområdet, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

  Vid 03.37 skedde en så kallad smash and grab-kupp vid en butik vid Peppareds torg i Mölndal. En vit Mercedes ska ha då ha kört in i butiken och sedan ska tobaksvaror ha stulits.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Mindre än en timme senare inkom ett larm om en liknande händelse vid Lindholmsallén i Göteborg. Även där ska man ha skymtat en vit bil. Polisen fattade då beslut om att man skulle stoppa bilen med spikmatta.

  – Vi har kopplat samman dessa händelser och därför utgår vi från att det rör sig om samma bil, eller eventuellt bilar, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

  LÄS MER: Smash and grab-liga slog till igen

  Lämnar platsen till fots

  En polispatrull fick kontakt med bilen och följde den sedan i hög hastighet mot Lundbyleden, Vårväderstorget, Hjalmar Brantingsplatsen och Sommarvädersgatan. Den tappade dock kontakten med bilen. Enligt polisens hemsida ska anledningen till detta ha varit "på grund av den höga hastigheten och körsättet" som gärningsmännen körde den vita Mercedesen.

  En annan polispatrull på väg mot platsen mötte senare den misstänkta bilen – och då körde den rakt mot polisen och kolliderar med polisfordonet. Fem personer lämnade då bilen till fots och ambulans tillkallades till platsen. Detta efter att tre av poliserna som blev påkörda klagade på nacksmärtor, och samtliga kördes till sjukhus för kontroll.

  – Vi har fortfarande gärningsmän på fri fot, så jag kan inte gå in på alla detaljer. Men två personer är i nuläget gripna och en är hämtad till förhör. Två personer är på fri fot, säger Stefan Gustafsson.

  Bilen har använts tidigare

  Bilen som övergavs har beslagtagits av polisen. Den konstateras vara falskskyltad, och blev stulen i Göteborg år 2016.

  – En vit Mercedes har agerat spökbil under flertalet inbrott, när vi har gjort en snabb översikt kan vi se att bilen som vi nu har tagit i beslag skulle den kunna kopplas ihop med ett 20- till 30-tal inbrott i Göteborgsområdet, säger Stefan Gustafsson.

  De gripna är misstänkta för våld mot tjänsteman, försök till grov misshandel samt grov stöld.

  Poliserna som skadade sig i samband med att de blev påkörda har under onsdagsmorgonen fått lämna sjukhus.

  Samtidigt pågår jakten på de övriga personerna som flydde från bilen efter att nattens jakt tog slut.

  – Vi lägger mycket resurser på att få tag på dem. Vi har hittat en del stöldgods, men vi har inte hittat allt som har blivit stulet. Det kan vara ytterligare personer och fler fordon inblandade, säger Stefan Gustafsson.

  Han konstaterar att polisen för en tid sedan hittade en Range Rover som har använts på liknande sätt som den vita Mercedesen.

  – Det handlar om motorstarka fordon. De som gör de här verkar bli djärvare och djärvare. Det var bara tur att det här inte slutade i att någon blev allvarligt skadad, säger Stefan Gustafsson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.