Under lördagskvällen var det frosthalka på vägarna i Göteborg.
Under lördagskvällen var det frosthalka på vägarna i Göteborg. Bild: Karin Jansson

Trafikverket uppmanar till försiktighet i trafiken

Med plusgrader i luften kan det vara svårt att tro att det är iskallt på körbanan. Nu uppmanar Trafikverket bilister att ta det extra försiktigt ute på vägarna.
– Det är halt ute nu och på de mindre vägarna är det extra besvärligt, säger Pär Aronsson.

ANNONS
|

Det är just nu halt i många delar av Sverige. I Halland och Mälardalen är väglaget extra svårt medan Göteborg hittills klarat sig från större trafikolyckor på grund av den så kallade "svarthalkan".

– Det har varit mycket temperaturskiftningar så även om det är plusgrader i luften så är vägbanan fortfarande kall och det kan frysa på. Det är viktigt att komma ihåg när termometern i bilen visar på plus. Det gör det här vädret lurigt, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Extra vaksamhet

Meteorologerna har lovat mildare väder framgent men trots det uppmanar Trafikverket bilisterna att ta det lugnt i trafiken.

ANNONS

– Det ska bli lite mildare men kommer det nederbörd på vägarna kan det frysa på och bli halt. Vi vill att man tar det lugnt, anpassar hastigheten, håller avstånd och är ute i god tid.

Om man ska köra på de mindre vägarna bör man vara extra vaksam, menar han.

– När det kommer till halkbekämpning prioriteras de större vägarna. Därför är det extra besvärligt på de mindre vägarna, som trafikeras mindre, säger han.

Det här är ishalka (blixthalka/svarthalka)

Orsakas av underkylt regn, duggregn eller regn som fryser när det når avkyld mark. Ishalka uppstår plötsligt när fukt på en vägbana fryser och blixtsnabbt bildar ett ispansar på vägen.

Ishalka uppträder oftast efter att ett regnväder har passerat och följts av snabb uppklarning. Temperaturen i vägbanan faller under nollan och vattnet på vägbanorna fryser till is, men i luften kan det fortfarande vara plusgrader.

Det bildade islagret kan många gånger vara nästan omöjligt att se. Halkan slår till som en blixt från klar himmel och kallas ofta blixthalka eller den svarta halkan.

Källa: SMHI

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS