Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Får vänta. Enligt Västlänkens projektchef Bo Larsson skiljer sig Mark- och miljödomstolens beslut från vad Trafikverket vill på vissa punkter. Bland annat tvingas verket nu invänta ytterligare domstolsbeslut innan de får börja bygga. Bild: FRIDA WINTER

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Trafikverket kan tvingas planera om Västlänken

Trafikverket beviljas de obligatoriska tillstånden av Mark- och miljödomstolen för att bygga Västlänken. Däremot tvingas de vänta på att domen ska vinna laga kraft. Något som kan dra ut på tiden.
– Det kan bli att vi får omplanera byggnationen, säger Västlänkens projektchef Bo Larsson.

Projektchef Bo Larsson säger sig vara glad över att domen har kommit och är också relativt nöjd med utfallet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– I stort sett går de efter vår ansökan och ger tillstånd att Västlänken ska byggas. Sen håller vi på att djupanalysera alla villkor i dagsläget. Vi får återkomma exakt i detaljerna hur domen är lagd. Det vi noterar är också att de valt att inte ge verkställighet. Det får vi titta utifrån hur vi ska hantera.

Får inte börja bygga

Att Trafikverket inte beviljas verkställighet innebär att de inte får börja bygga innan domen vinner laga kraft. Nu har de berörda parterna fram till 21 februari på sig att överklaga domen till nästa instans – Mark- och miljööverdomstolen. Därefter bestäms huruvida de ska ta upp målet eller inte.

LÄS ÄVEN: Västlänken får tillstånd av domstolen

Vad är det som skiljer er ansökan mot domen?

– Den analysen görs nu. Men egentligen är det två delar – verkställighet och inläckage som avviker. Djupanalysen pågår. Det kommer att ta några dagar, säger Bo Larsson.

Vad innebär det för projektet att ni måste invänta att domen vinner laga kraft?

– Det innebär egentligen att vi får ta saker i lite flera steg. Utifrån det får vi korrigera planeringen i projektet. Men det första steget blir att se hur Mark- och miljööverdomstolen hanterar detaljplanen. Det kan bli att vi får omplanera byggnationen.

LÄS ÄVEN: Västlänksmotståndare: "En bra dom"

Vad innebär det för de entreprenörer som redan är upphandlade?

– Vi träffar leverantörer och entreprenörer på daglig basis. Det återstår att se vilka omplaneringar vi kan få göra i produktionen. Men det finns också delar som inte kräver tillstånd.

Vad händer härnäst? Kommer ni att överklaga domen?

– Jag kan bara konstatera att vi ska göra analysen. Sen värderar vi hur den landar. Jag vill inte spekulera i hur nästa skede ser ut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.