Trafiken flyter igen på Öckeröleden

ANNONS
|

- Vi öppnar den ena halvan av vägen för mötande trafik. Det blir en fil i vardera riktningen, säger Bengt Spolander, platschef vid Svevia, som arbetat hela lördagen med att leda om trafiken förbi platsen för läckan.

De senaste beskeden från Göteborg Vatten är att den skadade vägbanan kommer att asfalteras om under söndagen. Förhoppningen är att trafiken ska kunna flyta på precis som vanligt när arbetsveckan börjar.

En privatperson larmade om vattenläckan på väg 155 i höjd med gokartbanan i Bulycke vid nio på lördagsmorgonen. Enligt larmoperatör Roy Dibern på Räddningstjänsten pumpade stora mängder vatten upp ur marken. Räddningsledningen befarade, enligt Roy Dibern, tidigt att vägen skulle kollapsa.

ANNONS

Kim Selland, trafikledare vid Trafikverket i Göteborg bekräftar senare att så var fallet. Högerfilen mot Öckerö underminerades genom ett stort djupt hål. På resten av vägen mot Öckerö böljade asfalten i 30–40 meter framåt.

Klockan halv ett på lördagen började Göteborg vatten gräva sig ner till den brustna matarledningen under Torslandavägen.

– Ingen kommer att bli utan vatten under tiden. Så fort vi reparerat det brustna röret, fyller vi igen och asfalterar. Trafiken kommer att släppas på allra senast tidigt måndag morgon, säger Tommy Ekblad, enhetschef för rördrift och vatten, på Göteborg vatten.

Vattnet sprutade ur läckan under ett par timmar, tills Göteborg Vatten lyckades stänga av den. Det var en 400-ledning som sprang läck. Den är en av flera matarledningar, som försörjer Torslanda och norra skärgården med dricksvatten.

Strax före klockan två på lördagen kom Trafikverkets geolog till platsen. Tillsammans med Patrik Ahlqvist, projektledare drift på Trafikverket bedömde de skadorna.

– Vi tittar om vägbanan har rört sig lite, upp eller ner. Vi har knackat med grävskopan för att höra om vägen låter ihålig. Den får inte gunga. Strax efter klockan 14 var de klara med sitt beslut: 155:an in mot Göteborg håller för trafik.

Ändrad trafik på Hisingen under lördagen

ANNONS

Omkring 30 000 fordon passerar varje vardagsdygn den aktuella sträckan. Vid 17-tiden på lördagen beräknades bilarna kunna köra på halva vägen, vilken då skulle dubbelriktas.

All planering förutsätter att Göteborg Vatten klarar av att reparera sin ledning under lördagen. Under söndagen är planen att den förstörda vägsträckan repareras och får ny beläggning. I så fall kommer trafiken på måndagsmorgonen fungera som den brukar.

Vattenläckan ledde till ändrade trafikströmmar på hela Hisingen under lördagen. Det verkade som de flesta av bilisterna ville från Torslanda in mot stan. Då gick det att köra Volvovägen, förbi Sörred. Det var dessutom ovanligt mycket trafik på Kongahällavägen mellan Skrabro och Björlandavägen.

Det blev också stora förseningar på busstrafiken på linjerna 21, 24, 290, 291 och Lila Express i båda riktningarna. Mer information finns på vasttrafik.se.

ANNONS