Tröttnade på budskapen till barn – tog bort klänningar

ANNONS
|

Redan när Ann Wallins fick barn, gjorde det henne frustrerad att klädbutiker gjorde skillnad på pojkar och flickor till och med som bebisar.

– Jag har tänkt på det ända sedan mina barn var små, redan då började jag irritera mig. Sedan har jag funderat och tycker det blivit värre och värre. Barnen påverkas så mycket av samhället, säger hon.

Hon upplever att medvetenhet ökat bland förskolepersonal på senare år om att inte begränsa barnen till vissa leksaker utifrån kön och att vara uppmuntrande om en pojke exempelvis klär sig i rosa. Men i kläd-och leksaksaffärer är könsindelningen striktare än någonsin, anser hon.

ANNONS

– På förskolan fungerar det här mycket bättre, där är det mer tillåtande. Om man ska gå in i en leksaksaffär däremot, kan flickor och pojkar knappt välja. Det blir så tydligt för dem vilken avdelning de förväntas hålla sig till, säger Ann Wallin.

Gjorde slag i saken

När Ann Wallin för ett och ett halvt år sedanfick ekonomiska möjligheter att starta eget, lämnade hon jobbet som förskolelärare och öppnade en klädbutik utefter hennes egen föreställning om hur en klädaffär för barn ska vara – något som Göteborg direkthar uppmärksammat. Särskilt mycket ljusblått och rosa har hon inte, utan satsar i stället på starka färger.

– Jag vill att det ska vara ett alternativ till alla andra butiker som finns. I början var det svårt att få tag på kläder som inte var könsstereotypa, men jag har hittat allt fler kläder med rätt inriktningoch det känns extra kul att mycket är Göteborgsmärken, säger hon.

Säljer inte klänningar

Reaktionerna har varit positiva – möjligtvis med undantag av en aspekt.

– Det har hänt att folk frågat varför jag inte harklänningar. Men annars är alla positiva. Sen finns det en del som önskar att jag hade större storlekar, men någonstans har jag fått begränsa mig, säger hon.

ANNONS

Alldeles ensam är dock inte Ann Wallin om att vilja ge barn större valmöjligheter. Polarn och pyret har enligt sin pressavdelning inte delat upp kläder i pojk- och flickavdelningar på flera år och i fjol valde Åhlens att gå i samma riktning. Klädjättarna HM och Lindex väljer än så länge att ha kvar sina indelningar – menHM meddelaratt det åtminstone inte är spikat i sten.

– Att satsa mer på unisex-kläder framöver är inget vi utesluter, skriver Petra Buchinger, presskontakt för HM, i ett mejl.

Ann Wallin

Gör: Driver klädaffären Omnes i Haga

Ålder: 55 år

Familj: Man och tre barn

Bor: Jakobsdal

Intressen: Fotboll och läsning

ANNONS